Voeg eenvoudig kleur toe aan je interieur

Een interieur komt tot leven met de juiste kleur. Buiten komen alle bomen en struiken weer in bloei met kleurrijke bloemen en fris groene blaadjes. Tijd dus om die prachtige kleuren naar binnen te halen. Ondanks dat de meeste mensen van een minimale kleur in het interieur houden, is het ook één van de meest gestelde vragen: “Welke kleur gebruik ik op de muur?” Keuzes maken is lastig. Want welke kleur vind je nu echt mooi voor jouw interieur? En als het je ontbreekt aan lef om een keuze te maken, eindig je meestal met een vlakke grijze of bruine kleur, met als resultaat “iets dat je niet voor ogen had”. En dat is jammer want kleur doet zoveel voor een interieur en eigenlijk is het heel eenvoudig. In deze blog help ik je op weg.

Met de juiste kleur komt je interieur tot leven. Welke kleur past bij jou?

Welke kleur past bij mij?

Je hoeft nog niet meteen een kleur te kiezen voor jouw interieur. Laten we eerst beginnen bij het kiezen van kleuren die bij jou passen. En welke kleuren absoluut niet bij jou passen. Vaak is dat laatste het makkelijkste. Schiet niet meteen in de stress door te denken dat deze favoriete kleur om de muur gaat, je gaat deze favoriete kleuren gebruiken als uitgangspunt. Is jouw favoriete kleur een warme, koele of frisse kleur? Kies je voor licht of juist voor donker?

  • Bruin, rood, oranje en roze:Dit zijn duidelijke warme kleuren.
  • Grijs, blauw en paars: Zijn over het algemeen koele kleuren.
  • Geel en Oranje: Zijn weer hele frisse kleuren.

Het interieur

Vervolgens kijk je eens kritisch naar het huidige interieur. Welke kleuren zijn al aanwezig? Zoek je een lichte of een donkere kleur voor op de muur? En wil je dan graag een koele, frisse of warme kleur?
Als je al deze bevindingen op een rijtje hebt gezet, combineer je ze met je favoriete kleuren. Heb je nu al een duidelijker beeld waaraan jouw ideale interieurkleur moet voldoen?

De exacte kleur kiezen

Stel je favoriete kleur is een warme kleur en je bent tot de conclusie gekomen dat je interieur wel een warme kleur kan gebruiken, dan wil dat nog niet zeggen dat er meteen een knalkleur op de muur moet. Wellicht vraagt jouw huidige woonstijl wel om een neutrale lichte en warme kleur. Misschien had je zelfs grijs in gedachten. En heb je nu het gevoel dat dit niet klopt met hetgeen je in eerste instantie voor ogen had. Geen nood er zijn allerlei grijze tinten. Zelfs grijze lichte tinten met een warme ondertoon. In de onderstaande afbeelding zijn verschillende lichte grijze tinten weergegeven van Histor. Hierin is onderscheidt gemaakt in een warme, frisse of koele ondertoon.

Verschillende tinten grijs met andere ondertoon. (Kleurnamen van Histor)

Uiteindelijk is iedere kleur te vinden in een warme of koele ondertoon. Je kunt je favoriete kleur mixen met een kleur die past bij jouw interieur. Op deze manier wordt het een stuk eenvoudiger de juiste kleur te vinden.

Tips van de stylist

  • Kies nooit een muurkleur direct vanaf een kleurstrip in de bouwmarkt. Neem de kleurstrips mee naar huis en bekijk ze bij het licht in jouw woonkamer. Eventueel kun je de kleuren op de muur plakken om te kijken wat het licht met de kleur doet.
  • Kopieer niet zomaar de kleur van een familielid, kennis of vriend. Hoewel een kleur bij een ander interieur en lichtinval fantastisch kan staan, kan de kleur in jouw woning compleet anders uitpakken. Kijk ook hier eerst hoe de kleur in jouw interieur staat bij de andere kleuren en het licht door middel van een kleurstaal.
  • Vraag een proefkleur in een klein potje of gebruik een Flexa kleurentester in jouw favoriete kleur. Op deze manier kun je de gekozen kleur echt op de muur testen.
  • Soms vraagt een nieuwe kleur ook een beetje lef. Heb je alle voorgaande stappen uitgevoerd, ben je tevreden over je keuze, maar blijft het spannend? Probeer het gewoon. In het ergste geval ben je de kosten van een blik verf kwijt en moet je de muur nog een keer verven, maar dan heb je het in ieder geval wel geprobeerd.
  • Liever hulp bij het maken van je keuze? Stuur foto’s van jouw interieur en ik help je online met jouw zoektocht naar de ideale kleur. Liever advies aan huis? Dat kan ook. Bekijk hier de mogelijkheden en tarieven.

Vind meer interieuradvies en wooninspiratie op de blog.

Kleuradvies Woonkamer Kleuren

Andere interessante blogs voor jou