Voor- en nadelen van een ronde eettafel

De populariteit van de ronde eettafel blijft toenemen. Mooi om te zien! Tien jaar geleden was men de ronde eettafel helemaal vergeten. Of dit een bewuste keuze was, omdat het refereerde naar het ouderwetse interieur van de jaren 60 of dat we sowieso meer gefocust waren op rechte vormen, blijft een raadsel. Hoe dan ook, de interieurzaken hadden hooguit één rond model staan wat niet verkocht werd. Loop je nu een willekeurige meubelzaak binnen, dan loop je gegarandeerd meteen tegen een ronde tafel aan. De ronde tafel is weer helemaal terug van weg geweest. In deze blog bespreek ik graag de voor- en nadelen van deze hippe tafelvorm.

Geen goed of fout

Ondanks dat er deze dagen veel standaard type woningen gebouwd worden, is ieder huis en interieur uniek. Er zijn woonkamers waar zowel de ronde als rechthoekige tafel mogelijk is. Of woonkamers waar één van de twee de voorkeur heeft. Waar je uiteindelijk voor kiest heeft meer te maken met jouw wensen, eisen en praktische overwegingen. Om je op weg te helpen zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij.

Aantal personen

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij de aanschaf van een eettafel is: Voor hoeveel personen moet de tafel geschikt zijn? Om te beginnen kijk je naar je eigen gezinssamenstelling, het dagelijkse gebruik. Daarna naar het regelmatige grotere tafelgezelschap en uiteindelijk naar het incidentele grote gezelschap. Zo maak ik regelmatig mee dat kleine gezinnen een enorme eettafel in een kleine tot normale woonkamer proberen te proppen, voor een aantal keren per jaar voor een groter gezelschap, zoals met verjaardagen en kerst. Maar ik begrijp niet zo goed waarom je heel het jaar tegen een veel te grote tafel aan wilt kijken voor die paar keer per jaar. Kies dan liever een kleinere tafel en zet een opklaptafel in de schuur of op zolder voor de incidentele gevallen.
Een groot voor- en nadeel van de ronde tafel vind ik het aanschuiven. Bij een ronde eettafel kun je prima allemaal een klein beetje opschuiven om één extra plaats te creëren. Maar voor twee of meer plaatsen is dat niet mogelijk bij een ronde tafel. Bovendien kun je bij een ronde tafel niet eenvoudig een andere tafel aanschuiven.
Met een rechthoekige eettafel kun je niet meer plaats creëren aan de tafel dan er is, omdat je met poten en hoeken rekening moet houden. De tafel verlengen is hier wel eenvoudig met een andere tafel.

Het minimale aantal personen aan een ronde en rechthoekige tafel.

Hoeveelheid oppervlakte

Bij een rechthoekige tafel kun je ook mensen aan de kopse kant van de tafel kwijt. Aan een rechthoekige eettafel van 200 cm zou je maximaal 8 personen kwijt kunnen. Aan een ronde eettafel van 180 cm kun je makkelijk 8 personen kwijt, heb je een kleine eetkamerstoel, dan zelfs 9 of 10 personen. In dat opzicht zou je aan een ronde eettafel meer mensen kwijt kunnen op een kleiner oppervlak. Dit heeft echter alles te maken met de keuze voor de eetkamerstoel. Kies je een brede eetkamerstoel met armleuningen, dan vervalt dit voordeel van een ronde eettafel.

Gezelligheid

De meest standaard eettafel in Nederland is een rechthoekige eettafel van 200x100 cm. Meestal staan daar 6 stoelen bij. Als je rechts aan de tafel zit, is een gesprek links aan de tafel lastig te volgen als er meerdere gesprekken gevoerd worden. Bij een rechthoekige eettafel spreek je meestal met diegene tegenover of naast je. Omdat het oppervlak en dus ook de afstand van een ronde tafel kleiner is, is het eenvoudiger om aan een ronde tafel met iedereen contact te maken. Op de onderstaande afbeelding heb ik dit visueel gemaakt. Bij een ronde eettafel kun je iedereen aankijken en is de afstand kort genoeg om met iedereen een gesprek aan te knopen. Bij een rechthoekige eettafel kun je niet altijd met iedereen oogcontact maken, laat staan een gesprek voeren. Vandaar dat een ronde tafel vaak als gezelliger beschouwd wordt. Je hebt overzicht over het gehele gezelschap en de afstand is beperkt.

Een gesprek tussen groen en rood is vrij lastig aan een rechthoekige tafel.

Grootte van de woonkamer

Een andere belangrijke vraag bij de keuze van een eettafel is: Hoeveel ruimte heb je voor een eettafel? Voor een kleine woonkamer is een ronde eethoek een goede optie, tenzij de tafel tegen de muur moet staan. In dat geval kun je beter kiezen voor een rechthoekige eettafel van 120 of 140 cm.
Wil je graag een eethoek voor 6 personen, dan wordt er vaak gekozen voor een rechthoekige eettafel van 200 cm lang. Terwijl een ronde eettafel voor 6 personen, 150 cm doorsnede, minder ruimte in beslag neemt. Voor een kleine kamer kan een ronde eettafel meer ruimtelijk zijn dan een rechthoekige eettafel.
Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn. Heb je een grote woonkamer, dan is wellicht een rechthoekige eettafel los in de ruimte een betere keuze. Een ronde eettafel valt snel weg in een grote ruimte.

Een ronde eettafel neemt minder ruimte in beslag dan een rechthoekige eettafel.

Samengevat

  • Een ronde eettafel neemt minder ruimte in beslag, komt gezelliger over en is ideaal voor de kleine woonkamer.
  • Een rechthoekige eettafel is meer geschikt voor grote woonkamers, je kunt de tafel eenvoudiger verlengen met een losse tafel en is dus meer geschikt als je regelmatig veel eters hebt.

Ovale eettafel

Hoe zit het dan met de ovale eettafel? De ovale eettafel is eigenlijk een rechthoekige eettafel met ronde hoeken. Je hebt iets meer ruimte winst ten opzichte van de rechthoekige eettafel. Je kunt eenvoudiger allemaal een stukje opschuiven om een extra plek te creëren, zoals bij een ronde tafel. Echter is het verlengen van een ovale tafel weer lastiger, omdat de vorm niet goed aansluit.

Wil je het beste van alle tafels? Kies dan voor een ronde eettafel van 150 cm, die uitgeschoven kan worden tot een ovale eettafel. Wellicht een investering, die zich zeker terug betaald in gezelligheid en meer ruimtelijkheid.

Heb jij persoonlijke hulp nodig bij de keuze voor een geschikte eettafel voor jouw woonkamer? Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen.

Lees meer over ronde eettafels. Of vind meer wooninspiratie en woontrends op de blog.

Eettafel Eethoek Woonkamer Interieuradvies

Andere interessante blogs voor jou