Perfecte wandafwerking in de keuken

Je wilt graag een strakke en moderne keuken, maar de wanden blijven toch een dingetje. Kies je nou voor praktisch of modern en strak? Laten we eerlijk zijn, wil je een ‘hufterproof’ wandafwerking die tegen een stootje kan en die je met vloeibaar schuurmiddel kan schoonschrobben, dan moet je echt voor tegels kiezen in de keuken. Tegels kunnen al dat geweld prima weerstaan. Maar wat als je iets voorzichtiger bent en liever geen tegels hebt, dan kun je kiezen voor gestuukte muren in de keuken. Voor onze keuken maakte we ook deze keuze. Gestuukte muren, met afschrobbare verf en achter de kookplaat een speciale waterdichte coating. In deze blog vertel ik er meer over.

Keukenwand met waterdichte coating.

Waterdichte coating versus afschrobbare verf

In onze vorige woning hadden we ook gestuukte muren in de keuken. Deze waren behandeld met een afschrobbare verf. Dit betekent dat de muren met water schoongemaakt kunnen worden, zonder dat de verf van de muur komt (wat bij gewone muurverf wel gebeurt). Achter de kookplaat zat een RVS wandafwerking in lijn met de afzuigkap. Een prima constructie die ik regelmatig tegenkom. Het enige nadeel is dat de vetspetters zich niet hielden aan de lijnen van de RVS achterwand. Naast de RVS plaat kwamen toch spetters terecht. En omdat de muur niet waterdicht was, trekken de vetspetters in de muur. Dan kun je schrobben en poetsen wat je wilt, die vetvlekken blijf je zien. Zelfs de muur overschilderen had geen effect. De vetvlekken kwamen gewoon door de nieuwe verflaag heen. Dat kan natuurlijk beter. Voor onze nieuwe keuken kozen we voor een waterdichte coating over de afschrobbare verf.

RVS achterwand in onze vorige woning.

Waterdichte coating

Er zijn verschillende coatings en muurverven te koop die beloven je muur waterdicht te maken. Wij hebben de “Trae Lyx Naturel Finish” gebruikt, een transparante coating. Voordat we de coating toepaste, hebben we de muur eerst geverfd met de afschrobbare muurverf van Hornbach. Een dag later heb ik de coating erop gezet. De instructies voor het toepassen van de coating zijn anders dan bij een muurverf. Je moet twee componenten mengen, daarna mag het blik niet meer gesloten worden en moet de coating meteen verwerkt worden. Dit zou je in 2 tot 3 uur moeten doen. De coating is volgens de verpakking na 5 tot 6 uur overschilderbaar. Dat zou betekenen dat je voor iedere laag een nieuw blik open zou moeten trekken. Ik heb het iets anders gedaan.

Trae Lyx Naturel Finish, transparante coating.

Coating aanbrengen

Voor het aanbrengen heb ik dus een andere methode gebruikt dan op de verpakking wordt geadviseerd. Ik heb de coating aangebracht in de zomer, op een warme dag, waardoor de droogtijd korter is. Ik ben vroeg in de ochtend begonnen en heb elke 2 á 3 uur een nieuwe coating aangebracht op de gehele wand achter de kookplaat. In totaal zijn er 5 á 6 lagen op gegaan. Ik heb het gehele blik opgebruikt (750 ml).
Doordat de coating een glanzende laag achterlaat, is het niet aan te raden om alleen een vlak achter de kookplaat te behandelen, maar juist de gehele wand. Anders zul je altijd een verschil zien op de wand. De 5 á 6 lagen geven genoeg bescherming voor alle spetters die wij afgelopen jaar gemaakt hebben op de wand.

Eindresultaat van de muurverf en coating in de keuken.

Onze mening over deze coating

De foto’s in deze blog zijn bijna een jaar na het aanbrengen van de coating gemaakt en de muur ziet er nog steeds als nieuw uit. Ik ben een fanatieke keukenprinses ;), dus er hebben al heel wat vet-, rode saus, slagroom en andere bakselspetters op de wand gezeten. En elke keer wrijf ik ze eenvoudig met een schone vochtige doek van de muur. Zelfs als het hete olie spetters zijn of een spetter die ik een dag later in het hoekje ontdek. Ik lees ook weleens een review van een minder geslaagd project met dezelfde coating. Ik denk dat het verschil zit in de hoeveelheid lagen die je toepast op de wand. Voor de onderstaande foto’s heb ik speciaal de tomatensoep even laten koken zonder deksel. De hete spetters veeg je eenvoudig weg met een vochtige doek, dus geen schoonmaakmiddelen! De druppels blijven op de coating liggen en trekken niet in de muur. Wat ons betreft is deze coating een aanrader.

Met een vochtige schone doek verwijder je de spetters van de muur.

Tips voor de coating

  • Als onderlaag voor de coating gebruikten wij een afschrobbare muurverf. Ik weet niet of dit ook met een gewone muurverf kan. Wij namen het zekere voor het onzekere. Ook omdat we dezelfde kleur op een andere muur in de keuken hebben, waar geen coating overheen zit.
  • Ik adviseer minimaal 5 lagen. Zie mijn werkwijze voor het aanbrengen hierboven.
  • Zorg voor goede ventilatie in de ruimte bij het aanbrengen van de coating.
  • Laat de coating een paar dagen goed uitharden voordat de muur vies wordt en je hem schoonmaakt.
  • Behandel de gehele wand achter de kookplaat. De transparante coating laat een licht glimmende laag achter. Als je slechts een vlak achter de kookplaat behandelt zul je dit blijven zien.
  • Wij hebben geen ervaring met deze coating achter de spoelbak of in andere vochtige ruimten. Volgens de beschrijving zou deze coating ook gebruikt kunnen worden in de badkamer. Ik vraag me echter af of de coating goed blijft zitten als deze regelmatig gereinigd zou worden met schoonmaakmiddelen. In de badkamer kies ik toch liever voor tegels.

Enkele opmerkingen

In de intro sprak ik al over een ‘hufterproof’ wand. Dat is een gestuukte muur zeker niet. Een gestuukte wand is vrij kwetsbaar. Een pan die tegen de wand aanschuift kan meteen een deuk geven. Vandaar dat ik aanraad een kleine opstaande (stoot)rand op het aanrechtblad te plaatsen (zie onderstaande afbeelding). Dit kan hetzelfde materiaal zijn als het aanrechtblad.

De coating geeft een licht glimmende afwerking aan je wand. Ondanks dat we kozen voor een extra matte afwerking, blijft de achterwand iets glimmen ten opzichte van de wand zonder de coating. Door het glimmende effect van de coating zie je sneller oneffenheden op de muur.

Wij hebben geen ervaring met deze coating bij de spoelbak, aangezien achter onze spoelbak een raam zit. Dus ik weet niet of de coating bestand is tegen meer water en schoonmaakmiddelen.

Achterwand met stootrand.

Andere ideeën voor de achterwand

Ben je toch niet overtuigd van een waterdichte coating of heb je liever een achterwand die een stootje kan hebben? Hier een aantal andere mogelijkheden voor de achterwand bij de kookplaat.

  • Tegels: Tegels blijven populair in de keuken en dat is logisch, want ze zijn ontzettend praktisch. Ze zijn sterk, gaan jaren mee en zijn goed schoon te maken. Bovendien komen er steeds meer variaties en kleuren, waardoor de keuze eindeloos is.
  • RVS plaat: Zoals in onze vorige woning (zie foto vooraan in deze blog) is een RVS plaat een goede en moderne afwerking achter het fornuis. Zeker in combinatie met meerdere RVS elementen in de keuken, zoals een RVS afzuigkap. Zorg in ieder geval dat de plaat breed genoeg is, zodat ook enthousiaste spetters op de plaat terecht komen in plaats van ernaast.
  • Glazen plaat: Een plaat van glas is ook een mogelijkheid. Meestal wordt deze plaat voor een gestuukte muur gemonteerd op een kleine afstand. Door de glazen plaat zie je de gestuukte muur. De glazen plaat is goed te reinigen en kan prima tegen een stootje. Let ook hier op een ruime afmeting van de plaat.
  • Doorlopend aanrechtblad: Je kunt er ook voor kiezen het aanrechtblad door te laten lopen op de wand. Of bijvoorbeeld een mooie (natuur)stenen plaat.

Genoeg keus dus! Onze escape gedachten bij het aanbrengen van deze coating: "we kunnen er altijd tegels overheen plakken als het na een paar jaar lelijk is". Vooralsnog heb ik die gedachten laten varen. Wij lieten onze keuken voor een klein budget verbouwen. Je leest er meer over in de blog over onze budgetvriendelijke keukenverbouwing.

Ben je op zoek naar meer gratis interieuradvies? Bekijk de doe-het-zelf pagina’s.
Liever persoonlijk interieuradvies? Klik dan hier voor de mogelijkheden en tarieven.

Keuken Keukeninspiratie doe-het-zelf DIY Interieuradvies

Andere interessante blogs voor jou