Wat is jouw favoriete tuinstijl?

Net als stijlen voor het interieur, de woonstijlen, kan een tuin ook een stijl hebben. In principe is iedere tuinstijl denkbaar, maar uiteraard zijn er wel een aantal stijlen favoriet! In de vorige blog, legde ik je stap voor stap uit hoe je een eigen tuin kunt ontwerpen. In deze blog ligt de focus op de stijl van de tuin. Ik geef je tuininspiratie en laat je nadenken over wat jouw favoriete tuinstijl is. Want misschien zien sommige romantische tuinen met veel planten en bloemen er fantastisch mooi uit, zit je ook op het onderhoud te wachten?

Een romantische tuin in puur genieten en hard werken ;). (Bron: Pexels)

De romantische tuin

De romantische tuin is een tuin met ronde vormen, veel planten en bloemen. Insecten, vogels en kleine zoogdieren zijn dol op deze tuinen. De Engelse tuin is een typisch voorbeeld van een romantische tuin. Deze tuinen kunnen er behoorlijk vol gegroeid en verwilderd uitzien. Niets is minderwaar. De trotse eigenaar van een romantische tuin moet groene vingers hebben en dol zijn op tuinieren. Deze tuinen vragen veel onderhoudt en daarvoor krijg je heel veel terug.

De avontuurlijke tuin

De avontuurlijke tuin is een tuin waarbij veel invloeden van andere culturen een rol spelen. Materialen en planten die hun oorsprong niet in ons klimaat vinden. Aziatische of Afrikaanse invloeden spelen vaak een grote rol in deze tuinen. Ook de mediterraanse gebieden, zoals Ibiza kunnen een hoofdrol spelen in deze tuinen. Bij de keuze voor deze stijl, is het belangrijk dat je let op het klimaat in jouw tuin en welke tropische planten aan deze klimaatwensen voldoen. De Bougainvillea is een plant die veel voorkomt in Griekenland. De roze of paarse bloemen steken prachtig af tegen de witte gevels van de woningen. Helaas heeft de Bougainvillea in Nederland geen lang leven. Om hetzelfde effect te creëren moet je een creatieve oplossing bedenken.

Een mediterraanse tuin met typische Griekse kleuren. (Bron: Pexels)

De natuurlijke tuin

De natuurlijke tuin is een tuin waar van alles gebeurt. De uitstraling is vrij basic. Denk aan veel planten en gras. In deze tuin gebruik je natuurlijke materialen en vormen. Een schutting is gemaakt van riet, boomschors of bamboe en een voetpad van zand, grind of schelpen. Een natuurlijke tuin mag best verwilderen. Een keer het gras niet maaien is in een natuurlijke tuin niet erg. Een paar keer per jaar groot onderhoud is voldoende. De overige tijd, laat je de natuur zijn gang gaan.

Een natuurlijke tuin mag best verwilderen. (Bron: Pexels)

De strand tuin

Deze tuinstijl is lange tijd een grote hit geweest. Je ziet hem nog regelmatig opduiken. Een tuin die refereert naar de duinen. Een tuin waarvan je denkt dat om de hoek het strand en de zee op je wachten. Helmgras, strandpalen, schelpenzand, vlonders, het hoort er allemaal bij.

Kleurrijke tuin

De kleurrijke tuin mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Een tuinstijl waar je sowieso vrolijk van wordt. Met kleurrijke bloemen en accessoires. Absoluut mijn persoonlijke favoriet. Als ik deze foto’s zie, rest er nog één vraag: “Is het tuinseizoen al geopend?”

De kleurrijke tuin voor een instant vrolijk gevoel.

De moderne tuin

Tot slot wellicht de meest toegepaste stijl, de moderne tuin. Een tuin met veel tegels, veelal grijs. Een ruim terras en rondom verschillende plantenborders. Het lijnenspel van deze tuin is vaak strak. Bij het ontwerp werk je met geometrische vormen en lijnen. Over verlichting is ook nagedacht in deze tuin.

De moderne tuin is de meest toegepaste tuinstijl in Nederland.

Ontwerp je eigen tuin

Genoeg tuininspiratie lijkt me! Even weer terug naar jouw eigen tuin ontwerp. Wat is jouw favoriete tuinstijl? Welke aspecten spreken je aan van deze tuin? Hoe kun je deze stijl vertalen naar jouw indeling en wensen?

En nu?

In de laatste en volgende blog over het ontwerpen van je eigen tuin, bespreek ik de aankleding van de tuin. Als het goed is heb je nu:

  • Een indeling gemaakt aan de hand van jouw wensen en eisen. Nog niet gelezen? Klik hier.
  • Een favoriete stijl gekozen voor jouw nieuwe tuin. En bepaald hoe jij deze stijl naar jouw tuin gaat vertalen.
  • Vervolgens kunnen we aan de slag met de concrete indeling en aankleding. Lees hier verder.

Tuin Tuininspiratie Tuinstijlen Ontwerp doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou