Werkplek in de woonkamer

We leven in een digitale tijd. Tegenwoordig staat de computer net zo lang of zelfs langer aan dan de TV. Niet zo gek dat de meeste mensen een computer of laptop in de woonkamer hebben staan. Het kan natuurlijk ook zijn dat je regelmatig thuis werkt, omdat je een eigen bedrijf hebt of omdat jouw werkgever en de werkzaamheden dat toelaten. Ook dan willen de meeste mensen graag in de woonkamer zitten. Alleen het grootste probleem is, waar zet je dat “ding” neer, zonder dat je er te veel hinder van ondervindt in je vrije tijd?

Ideale plaats in de woonkamer

In negen van de tien woningen tref je een laptop aan op de eettafel. Op zich geen probleem omdat dit een prima werkhouding verschaft. Aangezien de eettafel ook andere functies heeft, zal de laptop meerdere malen verplaatst worden om elke keer weer de tafel leeg te maken. Tijd voor een vaste plaats voor de laptop, zeker als je dagelijks meerdere uren achter de laptop zit. Met deze blog wil ik je graag wat ideeën voorleggen om voor jou de ideale werkplek te creëren in de woonkamer.

Jouw ideale werkplek

Voordat je de locatie van de werkplek kunt bepalen is het van belang te kijken waaraan jouw werkplek moet voldoen. Zit je graag ’s avonds achter de computer, maar heb je verder geen opbergruimte nodig, dan is de grootte van de plek minimaal. Werk je ook regelmatig thuis, dan zal de werkplek meer eisen hebben en dus ook meer ruimte vragen. Denk bijvoorbeeld aan opbergruimte voor mappen en misschien een groter bureau voor papierwerk.
Vaak worden bureaus tegen een wand geplaatst. Dat dit niet altijd hoeft bewijzen de onderstaande afbeeldingen van Ikea.

Werkplekken midden in de ruimte. (Foto's: Ikea)

Kleine werkplek

Wil je alleen achter de laptop voor een uurtje of twee per dag en heb je geen extra bergruimte nodig, dan is een kleine werkplek ideaal. Denk bijvoorbeeld aan het inklapbare tafeltje van Ikea (onderstaande afbeelding). Op deze afbeelding is een tafel te zien, waarvan de klep te openen is en er een werkruimte verschijnt. Op deze plaats kun je eenvoudig je laptop neer zetten, zonder dat je deze later hoeft op te bergen. Heb je geen ruimte voor een kleine tafel, dan is het opklapsysteem op de rechter afbeelding misschien meer geschikt. Het gaat hier ook om een kastje van Ikea, dat eenvoudig aan de muur kan worden bevestigd en indien je het nodig hebt uit kunt klappen tot minibureau.

Links: klein bureau, rechts: klapbureau aan de wand. (Foto's: Ikea)

Werkplek onder de trap

Veel woningen hebben een open trap in de woonkamer. De ruimte onder de trap is zeer geschikt voor een werkplek. Hier kun je ook meer kwijt dan alleen een bureau, namelijk een bureau en (boeken)kast. Extra handig voor de thuiswerker die meer opbergruimte nodig heeft. Door de schuine zijde van de trap is een kast en bureau op maat het meest ideaal.

Creatieve werkplek

Voor de creatieve thuiswerkers is meer ruimte vereist, die het liefst ook nog uit het zicht geplaatst kan worden. Mensen met een creatief beroep hebben al snel veel losse spullen en inspiratieplaatjes op het bureau liggen. Zou het dan niet heerlijk zijn als je na het werk met het sluiten van twee deuren, alles uit het zicht is? Dit kan door middel van een inbouwkast of nis in de woonkamer. Heb je geen inbouwkast of nis? Dan kun je er altijd voor kiezen een kast te maken die aan deze eigenschappen voldoet.

Tips voor de ideale werkplek

Let bij het creëren van de werkruimte op de volgende dingen:

  • Aanwezigheid van stroom en internetvoorzieningen.
  • Voldoende beenruimte onder het bureau. Dit is minimaal 45 cm, maar uiteraard afhankelijk van de lengte van je benen.
  • Voldoende opbergruimte.

Wil je graag advies aan huis met betrekking tot de werkplek in jouw woonkamer? Bekijk de mogelijkheden!

Lees meer interieurtips en -trends.

werkplek woonkamer interieuridee inspiratie indeling

Andere interessante blogs voor jou