Wooninspiratie en tips voor de industriële woonstijl

De industriële woonstijl is een woonstijl die momenteel veel wordt gecombineerd met andere woonstijlen. En ook onze huidige woontrend bevat veel industriële invloeden. Tijd om deze woonstijl te bespreken. Met de tips en richtlijnen in deze blog creëer je zelf deze industriële look.

Industriële materialen ter inspiratie voor de industriële woonstijl. Foto's van Pexels

Wat is een industriële woonstijl?

Zoals de naam al aangeeft, heeft deze woonstijl te maken met de industrie. Als we kijken naar een industrieel tafereel, zien we vooral veel grove pure materialen. Dit kunnen natuurlijke materialen zijn zoals hout en steen, maar ook geproduceerde materialen zoals metaal, kunststof, glas en beton. Normaal worden deze materialen in een interieur netjes en strak afgewerkt of weggewerkt. Bij een industriële woonstijl mogen ze gezien worden. Daarbij is het belangrijk dat de oorspronkelijke structuren van het materiaal goed zichtbaar zijn. Denk aan grof hout, grillig steen, gebroken glas en metaal met lasnaden.

Oude fabriekspanden als wooninspiratie. Foto's van Pexels

De muren

De muren komen het best tot hun recht met een grove afwerking. Dit mag een eyecatcher zijn in het interieur. Tegenwoordig bikken veel mensen het pleisterwerk van de bakstenen af om een onbewerkte muur over te houden. Zeker in combinatie met beton geeft dit een zeer industriële uitstraling. Een andere manier is een niet egale muurkleur of een scheur in de muur (verven).

Bakstenen muur als industriële eyecatcher. Foto's van Pexels

Een niet egale muurkleur geeft ook een industriële uitstraling. Foto's van Pexels

Kleuren

De kleuren in een industrieel interieur zijn vaak ingetogen en basic. In de industrie is er immers ook weinig aandacht voor kleur. Daarnaast zijn de materialen zo uitgesproken in textuur, dat het interieur ook weinig kleur nodig heeft. De basis kleuren zijn: grijs, zwart, wit, bruin en alle andere tinten die vallen binnen deze kleuren. Vind je de kleuren van de materialen te aanwezig? Dan kun je er voor kiezen deze wit te schilderen, zoals gedaan is met de muur en tafel in de onderstaande afbeelding.

Wit geschilderde bakstenen muur en houten tafel. Foto's van Pexels

Meubelen en accessoires

Als je meubelen gaat shoppen is het verstandig te letten op de aanwezigheid van de eerder genoemde materialen. Zijn de materialen duidelijk aanwezig? En zijn de materialen op een natuurlijke manier afgewerkt? De onderstaande afbeeldingen geven mogelijke meubelen weer voor een industrieel interieur.

Eettafel met duidelijk aanwezig RVS frame en strak afgewerkt tafelblad. (Foto van Sanders)

Eetkamerstoelen met industriële uitstraling door donker metalen frame en lederen bekleding. (Foto van Sanders)

Twee fauteuils met metalen frame. De lasnaden zijn goed zichtbaar in het linker ontwerp. (Foto van Sanders)

Industriële lampen met details van RVS, hout en beton. (Foto's van Kwantum)

Tips

  • Kunststof is een vergeten materiaal in deze woonstijl. Maar ook met plastic kun je een industriële uitstraling creëren. Zeker als je gaat voor de moderne industriële woonstijl.

Kunststof is onmisbaar in een modern industrieel interieur. Foto's van Pexels

  • Wil je deze woonstijl een warme uitstraling geven? Voeg dan een kleed toe aan de zithoek (Perzisch tapijt of hoogpolig kleed) of grof geweven plaids en kussens.
  • Wil je echt voor een industriële uitstraling gaan? Ga dan voor een ingelijste industrie poster als wanddecoratie. Aangezien de basis van deze woonstijl licht is, kun je hiermee kleur toevoegen.

Industrie foto als wanddecoratie. Foto's van Pexels

Vind meer wooninspiratie op de blog.

Of lees meer over de woonstijlen.

Industrieel Woonstijlen DIY doe-het-zelf Inspiratie

Andere interessante blogs voor jou