Zelf een caviakooi maken

Nederland telt meer dan 4 miljoen huishoudens met een huisdier. Het aantal huisdieren loopt op tot meer dan 33 miljoen. Mijn onderbuikgevoel zegt dat het er meer zullen zijn, maar wellicht worden dieren buitenshuis niet meegerekend (denk aan alle vissen in de vijver). Hoe dan ook, een huisdier is leuk. Het brengt gezelschap en vrolijkheid. Naast alle positieve punten van een huisdier zijn er ook dingen als aandacht en verzorging nodig. Als interieurstylist vind ik het grootste minpunt van een huisdier de verblijven en benodigdheden die vaak geen goed doen voor het interieur. In mijn persoonlijke verhaal, vertel ik dat we twee cavia’s hebben in een caviavilla. Toen we de cavia’s kochten, wilde ik wat anders dan een standaard knaagdierverblijf. Na een lange zoektocht heb ik hem zelf gebouwd. In deze blog vertel ik graag hoe ik dat gedaan heb.

De cavia’s

Na de verschillende hamsters, ratten en een konijn, hadden we nu besloten om cavia’s aan te schaffen. Cavia’s zijn de “makkelijke dieren” binnen de knaagdieren groep. Ze breken niet uit, zijn ook overdag actief en knagen niet alles stuk. Toen we gingen kijken bij de lokale dierenopvang waren we meteen verkocht. Onze dochter mocht de namen kiezen. Ze noemde ze Saartje Zeepaardje en Hepie. Ze gingen in een tijdelijk verblijf totdat ik de ideale kooi had gekocht.

Saartje Zeepaardje en Hepie. (Rechts) Hun tijdelijke eerste verblijf.

Zoektocht naar de ideale kooi

Uren heb ik op internet gezocht naar de ideale caviakooi. Ik wilde een kooi die groot genoeg is, met een verdieping, die goed bij ons interieur past en op een prettige hoogte, zodat ze goed zichtbaar zijn. Ik kwam tot de conclusie dat dit niet te koop is. In Amerika bouwen mensen massaal hun eigen caviakooi. Dat wilde ik ook. Op Youtube staan honderden video’s van mensen die hun eigen caviakooi bouwen van meubelplaten en fleece bekleding. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet voor mijn interieur. Uiteindelijk besloot ik een kooi zelf te bouwen.

Het ontwerp

Na verschillende tekeningen heb ik een 3D maquette gemaakt van dun karton om een beter beeld te krijgen van het ontwerp (zie onderstaande linker foto). Het uiteindelijke ontwerp is nog iets anders geworden, maar op deze manier had ik wel een beter beeld van de basis van het meubel.

Van maquette tot kooi.

Omschrijving

Twee MDF platen zijn gebruikt voor de bodems. Één voor de kooi en één voor de opbergruimte onderin. Onder de bodems zit een rechthoekig raamwerk van vuren hout waar de MDF platen op rusten. De overige houten delen zijn van vuren houten timmerpanelen. Onder het meubel zitten 4 RVS poten. Alle houten delen zijn gebeitst met een donkere grijs-blauwe kleur.
Omdat het bovenste gedeelte van het meubel waterdicht moet zijn, heb ik een vijverdoek gebruikt. Daar tegenaan zijn de zwarte kunststof hoekprofielen met de plexiglasplaten gelijmd. Ter versteviging is rondom bij de plexiglasplaten doorzichtige dubbelzijdige tape gebruikt. Vervolgens is de hele bovenste bak gekit met non-toxic aquariumkit.
In de kooi ligt een PVC onderplaat (eigenlijk bedoelt voor een hondenbench). Dit vergemakkelijkt het schoonmaken van de kooi, doordat je de plaat uit de kooi kan tillen in plaats van de bak leeg moet scheppen.
De verdieping is ook gemaakt van vuren hout en staat op vier gespoten RVS poten. Deze kan zo uit de kooi getild worden. De kunststof trap is aan de onderkant van de verdieping gespijkerd. De bovenste plank van het meubel is decoratief. Hier zit een klein haakje in, zodat de hooibal opgehangen kan worden. Helemaal onderaan de blog staan de benodigdheden voor deze kooi.

Het eindresultaat van de caviavilla.

Inmiddels hebben we de kooi al een jaar in gebruik. We zijn er nog steeds erg blij mee. Ook de cavia’s doen het goed. En als het lekker weer is, spelen ze ook buiten op het gras in een ren. De onderzijde van de kooi wordt gebruikt als speelgoed opslag.

Een jaar later ziet de kooi er nog uitstekend uit.

Voordelen van zelf bouwen

 • Je kunt exact de afmetingen gebruiken die binnen jouw indeling passen. Onze kooi staat naast de bank en precies op zithoogte. Ook de kinderen kunnen goed bij de kooi.
 • Ook de kleur is aan te passen op jouw interieur.
 • Zelf bouwen is altijd goedkoper dan op maat laten maken.
 • Je kunt een meubel maken met meerdere functies.

Wat heb ik gebruikt?

 • Vuren houten timmerpanelen
 • 2 MDF platen voor de bodems
 • 4 RVS poten en 4 zwarte RVS poten
 • RVS hoekprofielen voor de montage aan de binnenzijde
 • Verschillende maten kruiskopschroeven
 • Beits in een donkere grijs-blauwe kleur
 • 4 plexiglasplaten online op maat besteld
 • 2 zwarte kunststof hoekprofielen
 • Dubbelzijdige tape
 • Aquariumkit
 • Visvijver doek
 • PVC onderplaat
 • Kunststof knaagdiertrap
  Kosten ongeveer 190,-

Heb je nog vragen over deze caviavilla? Dat kan info@woonstijladvies.nl

Kijk voor meer interieurinspiratie op de blog.

Huisdieren interieuridee DIY doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou