Zo houd je een kleine woonkamer ruimtelijk

De gemiddelde woonkamer in Nederland heeft een oppervlak tussen de 20 en 30 m2. Is jouw woonkamer groter dan dat, dan mag je al spreken van een grote woonkamer. Heb je een woonkamer kleiner dan 20 m2, dan valt de woonkamer in de categorie kleine woonkamers. Hoe groot je woonkamer ook is, elke kamer kun je ruimtelijk of juist volgebouwd er uit laten zien. In deze blog leg ik je uit hoe je een woonkamer ruimtelijk kunt maken. En dan doen de hoeveelheid vierkante meters er helemaal niet meer toe! Aan de slag!

Donkere kleuren kunnen negatief werken voor de ruimtelijkheid van een zithoek. (Foto van Ikea)

Kleurgebruik

De meest bekende techniek die je kunt toepassen bij het ruimtelijk houden van een woonkamer, is het gebruik van kleuren en contrasten. Hoe donkerder de kleur, hoe kleiner iets lijkt. Zwart maakt klein, wit maakt groter. Een geheel witte kamer is een optie, maar ook saai. Juist door met kleur en lichte contrasten te werken kun je diepte creëren. Ton-sur-ton is altijd een goede keuze als het gaat om kleine woonkamers. Je maakt gebruik van één kleur in verschillende tinten. De onderstaande foto is daar een goed voorbeeld van. De blauwe kleur wordt toegepast op de vloer, het kleed, de bank, de wandkast en de muur. Doordat de kleuren tegen elkaar weg vallen lijkt de woonkamer niet overvol. Ook de grote wandkast is geen doorn in het oog in deze woonkamer. De kamer lijkt groter dan dat deze is en tegelijk sfeervol en gezellig door het kleurgebruik.

De rustige tinten houden de woonkamer ruimtelijk. (Foto van Ikea)

De meubelen

Om een woonkamer ruimtelijk te maken, is het verstandig te werken met ruimtelijke meubelen. Luchtige meubelen. Bijvoorbeeld een bank op hogere poten, tafels en stoelen met smalle poten en frames. Doordat er ruimte onder en rondom het meubel zichtbaar is, voorkom je gesloten blokken in de kamer en creëer je meer diepte. En meer diepte zorgt voor ruimtelijkheid. In de bovenstaande zithoek is een luchtige salontafel gebruikt en je ziet de vloer doorlopen onder de bank en de hocker. In de onderstaande afbeelding hebben de meubelen allemaal lichte en smalle poten. Je kunt de ruimte onder en achter de meubelen ook zien, waardoor je meer diepte creëert. Op deze manier lijkt deze kleine woonkamer niet vol.

Woonkamer met luchtige meubelen. (Foto van Ikea)

De boekenkastjes aan de wand zijn een mooie oplossing voor deze kleine ruimte. Doordat je geen kast op de grond plaatst, blijft de vloer vrij en dus ruimtelijk. Terwijl er toch bergruimte ontstaat. Bovendien zorgen de kastjes voor diepte, waarmee ruimte en een speels lijnenspel wordt gecreëerd.

Indeling en vormen in de ruimte

Bij de indeling van een woonkamer kun je kiezen om alles tegen de wanden te schuiven, zodat de ruimte binnenin open blijft. Het is ook mogelijk op een andere manier te spelen met de ruimtelijkheid van de woonkamer. Door te werken met vormen kun je lengtes en diepte creëren. In de onderstaande afbeelding zie je daar een voorbeeld van. De twee witte kasten aan de linker zijde zorgen voor diepte en lengte in de kamer. De kasten staan op poten, waardoor je de vloer onder de kasten door ziet lopen. Bovendien vallen de lichte kasten weg tegen de lichte muren. Ondanks dat de gekleurde bank midden in de woonkamer staat, lijkt deze woonkamer niet meteen vol. Door het lichte kleurgebruik van de andere meubelen en het lichte kleed op de vloer kan deze opstelling uitstekend. Bovendien heeft de bank een lage rugleuning waardoor de ruimte niet geheel wordt afgesloten. Deze indeling geeft de woonkamer juist een gezellig en warm gevoel.

De bank in het midden van de ruimte zorgt voor diepte en een splitsing van de zithoek en eethoek. (Foto van Ikea)

De hoogte van de kasten in de bovenstaande afbeelding hebben een ruimtelijk effect. De kasten zijn hoog genoeg om voldoende diepte en hoogte te geven aan de ruimte. Doordat de kasten halfhoog zijn, blijft de ruimte boven de kasten vrij. Het verschil in hoogte van de meubelen zorgt voor een speels lijnenspel, waardoor de woonkamer niet saai of vlak oogt.

Goed versus Fout

De titel van deze alinea is dubieus. Iets is pas fout als jij het zelf fout vindt. Dus laat je daardoor niet misleiden. Ik wil het hier graag hebben over “goed versus fout” als het gaat om ruimtelijkheid. In de onderstaande foto zien we een “foute” weergave van het open houden van een ruimte. De wanden, vloer, gordijnen en verschillende meubelen zijn donker. De bank is een groot massief blok in de zithoek. De gordijnen zijn gedeeltelijk gesloten en voor de ramen staan planten. Je kunt deze zithoek als knus en gezellig ervaren, wat uiteraard helemaal prima is. Echter is deze zithoek niet ruimtelijk. Het enige ruimtelijke aan deze zithoek zijn de salontafels.

Deze zithoek heeft alle eigenschappen om niet ruimtelijk te lijken. (Foto van Ikea)

Wil je toch de stijl en kleuren van de bovenstaande afbeelding, maar dan op een ruimtelijke manier? Bekijk dan de onderstaande foto. Dit is de “goede” ruimtelijke weergave van dezelfde stijl en kleuren. De bank staat op poten, waardoor hij minder massief is. Er wordt gewerkt met lichte en donkere kleuren, waardoor meer diepte ontstaat. De hocker staat midden in de ruimte, maar door de beperkte hoogte, blijft de zithoek open.

Door te spelen met licht en donker en luchtige meubelen blijft deze zithoek ruimtelijk. (Foto van Ikea)

Tips voor een ruimtelijke woonkamer

  • Vermijd een overdaad aan kleine accessoires. Kies voor minder en grotere accessoires. Kleine elementen maken het snel rommelig.
  • Groepeer planten en accessoires. Door decoraties van dezelfde soort en kleur bij elkaar te plaatsen houd je overzicht en voorkom je een vol en rommelig interieur.
  • Houd de ramen, dus het zicht naar buiten, vrij. Meer licht geeft een ruimtelijk effect en bovendien kun je van je af kijken.
  • Laat het vloerkleed weg. Wil je toch graag een vloerkleed? Kies een kleur die weinig verschilt met de kleur van de vloer. Zorg bovendien dat het vloerkleed groot genoeg is, zodat alle zitmeubelen minimaal met één poot op het kleed staan.
  • Houd de vloer vrij. Voorkom onnodig veel spullen op de vloer. Manden, een krantenbak, een hocker, ze geven sfeer aan een ruimte, maar nemen ook de ruimtelijkheid weg op de vloer. Groepeer en kies voor minder.
  • Schakel hulp in. Kom je er niet uit? Schroom niet om hulp te vragen. Stuur je foto’s op voor online advies van een expert en ik kijk met je mee voor concrete oplossing voor jouw interieur. Liever advies aan huis? Dat kan ook. Klik hier voor de mogelijkheden en tarieven.

Vind meer wooninspiratie en leuke interieurtips op de blog.

Kleine woonkamer Interieuradvies Woonkamer indeling Kleur

Andere interessante blogs voor jou