Goedkoop de keuken verbouwen

Regelmatig sta je als huiseigenaar voor een dilemma: iets is toe aan vervanging, maar het budget is niet toereikend. Een goed voorbeeld daarvan is de keuken. Voor een complete nieuwe keuken met apparatuur ben je al snel tien duizend euro kwijt en dan heb je nog geen extreme keuzes gemaakt. Ondertussen wil je wel goede keuzes maken, want die nieuwe keuken moet wel de komende tien/twintig jaar mee kunnen. Het allerbelangrijkste bij deze keuzes is de hoogte van het budget. Hoeveel wil en kun je besteden aan een andere keuken? In deze blog laat ik zien welke keuzes wij maakte, wat we zelf hebben gedaan en laten doen. Met als resultaat een nieuwe keuken voor een beperkt budget! Lees snel verder voor meer informatie en inspiratie.

Nieuwe keuken voor een klein budget.

We kozen voor een keuken verbouwing in plaats van een nieuwe keuken

Onze keuken was echt toe aan vernieuwing. Toen we vijf jaar geleden in deze woning trokken, hebben we de keuken voor lief genomen. Niet onze smaak, maar alles werkte nog prima, dus voorlopig geen nieuwe keuken. Andere klussen die wel noodzaak hadden, kregen voorrang. Ondertussen ging het oude dubbelglas bij het keukenraam lek en het kozijn bleek aan de onderzijde rot te zijn. Het massief houten aanrechtblad had zijn beste tijd gehad, bovendien vind ik een massief houten aanrechtblad niet praktisch en kost het meer onderhoud dan wenselijk is. Als klap op de vuurpijl ging de oven ook stuk.

Het kozijn moest sowieso gebeuren, dat zou ook invloed hebben op de afwerking van de vensterbank en het aanrechtblad. De afmetingen van het raam zouden veranderen, waardoor het aanrechtblad ook niet meer aan zou sluiten. Het aanrechtblad moest gebeuren (mede ook door de staat). De vorige eigenaar had gekozen voor een robuuste kookplaat en spoelbak van SMEG. Niet onze smaak. En met een afmeting van 90 cm breed, nam het te veel ruimte in beslag. We wilden graag een composieten aanrechtblad, vanwege de levensduur en het onderhoud. Composiet is kostbaar, dus dat kies je voor een langere periode. Laten we dan meteen een nieuwe kookplaat en spoelbak nemen, vanwege de afmetingen. Anders kan het later niet meer veranderd worden voor kleinere exemplaren, omdat dit niet past met het aanrechtblad.

Keuken voor de verbouwing.

Natuurlijk begonnen we zoals ieder ander met het bezoeken van verschillende keukenzaken en inspiratie zoeken op internet. Welke stijl vinden we mooi? Welke kleuren? Welke indeling? Elke aanpassing die je laat doen brengt ook de nodige kosten met zich mee. Denk ook aan het verleggen van gas, water, elektra of afvoerleidingen. Als we aan de andere kant van de keuken willen gaan koken, moeten alle aansluitingen daarvoor omgelegd worden.

Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat onze huidige indeling voor ons prima is. Dus eigenlijk wilden we dezelfde keuken met een nieuw aanrechtblad, een nieuwe kookplaat, spoelbak en oven, nieuwe deurtjes en gestucte muren. Totale kostprijs lag boven het budget. Fijn, welke concessies gaan we doen? We bespraken onze wensen met onze aannemer en die kwam tot de conclusie dat de basis van onze keuken prima is. Geen nieuwe keukenkasten nodig dus. De MDF deuren waren voorzien van een folie, die op verschillende plaatsen losliet. In eerste instantie zouden dan alleen de deuren vervangen hoeven worden, maar deze maten waren niet meer te bestellen, alleen op maat te maken. We konden ook de folie en de onderliggende lijm-laag van de deuren verwijderen, alles schuren, gronden en lakken in een wenselijke kleur. Een rot klus, maar alles wat je zelf kan doen is mooi mee genomen in een budgetvriendelijke verbouwing.

Wat er ging gebeuren

Uiteindelijk kwamen we overeen dat we een gedeelte zelf gingen doen en een gedeelte lieten doen. We hebben het volgende zelf gedaan:

  • Aanrechtblad op maat besteld inclusief spoelbak, bij een externe partij.
  • Nieuwe kookplaat (met aansluiting) en oven besteld bij een externe partij.
  • Kastdeurtjes zelf opknappen.
  • Muren en plafond schilderen.
  • Houtwerk schilderen.

De onderstaande dingen hebben we laten doen:

  • Oude kozijn, wanden met tegels, oude apparatuur en aanrechtblad laten verwijderen.
  • Nieuwe kozijn is geplaatst.
  • Nieuwe wanden laten plaatsen.
  • Nieuwe aanrechtblad en apparatuur geplaatst, inclusief noodzakelijke aanpassingen aan de elektra.
  • Wanden zijn gestuukt.

Verbouwing van de keuken.

Keukendeuren opknappen

Het opknappen van de keukendeuren was het meeste werk voor ons. In het onderstaande stappenplan beschrijf ik kort wat ik bij ieder deurtje gedaan heb:

Stap 1: Alle folie van de deuren verwijderd met een plamuurmes. Daarbij is het belangrijk dat je de onderliggende deur niet beschadigd. Houd het plamuurmes vlak op het oppervlak. Indien de folie niet loslaat, kun je met een verfbrander de folie kort verwarmen en met het plamuurmes verwijderen.

Stap 2: Voor de hechting van de verf is het van belang dat er geen lijm-laag achterblijft op de MDF deur. Onze deurtjes waren voorzien van een lijm-laag, waardoor het MDF glad aanvoelde. Je kunt dit op verschillende manieren verwijderen, ik koos voor schuren. Met een 80 korrel heb ik de deuren goed geschuurd, totdat de gehele lijm-laag verwijderd was. Dit kost veel schuurpapier, omdat de lijm ophoopt tussen de korrels en het schuurpapier niet meer werkt. Dus op tijd wisselen. Als laatste heb ik de deuren licht opgeschuurd met een fijne korrel, zodat de structuur van het MDF weer wat fijner werd.

Stap 3: Nadat het MDF schoon en stofvrij is, kun je beginnen met gronden. Ik koos voor twee dunne lagen grondverf. Tussendoor licht opschuren. Daarna heb ik alle deuren drie keer afgelakt voor een goede dekking. Wij kozen voor matte zwarte lak in de kleur RAL9017. Deze verf kochten we bij Hornbach.

Drie fases van de deuren: originele kleur, kaal en nieuwe kleur.

Het opknappen was, zoals al eerder gezegd een enorm karwei, maar ik heb het in fases gedaan. Het grote voordeel van onze nieuwe keukendeuren: willen we een andere kleur? Dan is het een kwestie van licht opschuren en schilderen. Peanuts in vergelijking bij de vorige opknapklus ;).

Keuken na de verbouwing.

De kleuren van de nieuwe keuken

Wij houden allebei van strak en modern, zeker in de keuken. Dus zwart-grijs-wit was een logische keuze voor ons. Alleen deze drie kleuren is voor ons te saai. Vandaar dat we kozen voor gestuukte muren, zodat we op de wanden kunnen kiezen voor kleur en deze kunnen wijzigen als we dat willen. We kozen voor een grijs aanrechtblad, zwarte deuren (RAL 9017) en kleur op de muur.

Op de muren kozen we voor een mint kleur en een lichte bruine (Nude) kleur. De kleurnummers staan in de onderstaande foto. Wij kozen voor afschrobbare muurverf van Hornbach. Deze muurverf is bestand tegen grondige schoonmaak. Normaal gesproken veeg je de muurverf weg als je met een natte doek de muur gaat schoonmaken. Indien je afschrobbare muurverf gebruikt, dan blijft de muurverf zitten als je de muur met water schoonmaakt. Ideaal dus voor de keuken en bijvoorbeeld de hal. Voor de muur achter de kookplaat kozen we voor een speciale coating over de muurverf. Lees hier de blog over de waterdichte muurcoating.

Kleuren voor de muren.

Zwarte deuren spreekt ons aan, maar een zwarte kleur voor de bovenste keukenkasten vond ik te aanwezig. De drie kastdeuren boven zijn niet gedaan, dus nog in originele staat. De oven geeft daarbij een scheiding aan. Hierdoor blijft dit gedeelte van de keuken gewoon licht.

De drie bovenkasten zijn nog licht van kleur.

Nu vraag je je natuurlijk af wat wij betaalde voor deze keuken verbouwing. De grootste kostenposten waren de arbeidsuren voor de aannemer en onze keuze voor het composieten aanrechtblad. Aangezien de aannemer ook andere werkzaamheden bij ons heeft verricht heb ik geen exact bedrag voor zijn kosten voor alleen de werkzaamheden in de keuken. Ik schat dat enkel de verbouwing van de keuken ongeveer 5 á 6 duizend euro (inclusief BTW) heeft gekost. Dat is inclusief de nieuwe apparatuur, het aanrechtblad, verf en de arbeidsuren van de aannemer. In de onderstaande afbeelding de voor en na situatie.

Keuken voor en na de verbouwing.

Vind meer gratis doe het zelf informatie en interieuradvies op de doe-het-zelf pagina’s.

Of doe de gratis Woonstijltest. Welke woonstijlen passen bij jou?

Keuken Keukeninspiratie doe-het-zelf diy Interieuradvies Budget

Andere interessante blogs voor jou