Aankleding en accessoires

Het creëren en compleet maken van een goed interieur heeft alles te maken met de eindstyling. Zonder accessoires en aankleding zul je nooit het gewenste effect bereiken. Kleuren en meubelen op zich maken nog geen interieur. Een interieur valt of staat juist door de laatste puntjes op de i. Het is daarom van belang net zo veel aandacht te besteden aan de basis van het interieur (materialen, indeling, meubelen en kleuren) als aan de afwerking van het interieur.

Een interieur kun je op allerlei manieren aankleden. (Foto Woonstijladvies)

Hoeveelheid aan accessoires

Regelmatig krijg ik de vraag hoeveel accessoires er neer gezet moeten worden en of het niet snel te vol staat. Of dat bewoners juist vinden dat de ruimte te saai, leeg en sfeerloos is. De hoeveelheid aan aankleding en accessoires is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en woonstijl. We kennen allemaal wel een interieur van familie, vrienden of kennissen, dat we te vol of juist te leeg vinden. In principe zijn hier geen directe regels voor. Het gaat er immers om, dat jij tevreden bent met jouw eigen interieur, of het nu vol staat of niet. Uiteraard zijn er wel wat richtlijnen die je kunt volgen om voor jou het perfecte interieur te creëren met de juiste aankleding.

Aankleding en decoratie is smaak gebonden. (Foto Woonstijladvies)

Aankleding en woonstijlen

Iedere woonstijl heeft zijn eigen hoeveelheid aan accessoires. Bij de pagina woonstijlen is hier het één en ander over te lezen. Vooral de Klassieke, Romantische, Landelijke, Kleurrijke en Avontuurlijke woonstijlen kunnen goed gecombineerd worden met grote hoeveelheden accessoires. Sterker nog, deze woonstijlen worden vooral gecreëerd door de aankleding en accessoires. Een Romantische woonstijl zonder kaarsjes, fotolijstjes, vaasjes, kussens, plaids en bloemen is bijna onmogelijk romantisch te noemen. De modernere woonstijlen, zoals Industrieel Modern, City en Zwart-Wit, hebben juist een mindere hoeveelheid aan accessoires nodig. Hier is het toepassen van een bijzonder object of een goede wanddecoratie met kleur al voldoende. De onderstaande accessoires en aankleding passen perfect in een landelijk interieur.

Een landelijke woonstijl vraagt om decoraties. (Foto Woonstijladvies)

Hoe kleed je een interieur aan?

De basis van een interieur zijn de vloer, plafond, wandafwerking en de meubelen. De rest valt onder aankleding. Denk daarbij aan: wanddecoratie, lampen, tapijten, zonwering, accessoires (kussens, kaarsen, plaids, etc), lectuurbak, manden, planten, etc. Na het lezen van deze opsomming zal het je opvallen dat er meer wordt verstaan onder aankleding en accessoires dan alleen kaarsen en kussens. De opmerking "Ik houd niet van prullaria, zoals kaarsjes en kussens", wil dus niet zeggen dat een interieur niet aangekleed hoeft te worden. Ook voor deze mensen is het verstandig nog eens kritisch naar de aankleding van het interieur te kijken, indien je niet geheel tevreden bent. Misschien zijn nieuwe lampen of een andere zonwering wel de oplossing voor jouw interieur.

Planten vallen ook onder de aankleding van een interieur. (Foto Woonstijladvies)

Waar begin je?

Allereerst zorg je ervoor dat de basis van het interieur klaar is. De wanden, het plafond en de vloer hebben de juiste afwerking en kleur en de meubelen staan binnen. Op deze manier kun je bepalen wat je van het huidige interieur vindt (bijna af of nog erg kaal?) en waar je in de ruimte eventueel nog wat mist. De meest eenvoudige manier om een interieur vervolgens aan te kleden is door middel van een Sfeerimpressie of Kleurenplan te maken. Met deze hulpmiddelen kun je vrij snel bepalen of een interieur veel of weinig aankleding nodig heeft.
Met de aankleding valt er genoeg te variëren. Denk daarbij aan kleuren, materialen en vormen. Hoe meer variëteit in deze drie elementen, hoe opvallender en drukker het resultaat. Vind je het huidige interieur al vrij compleet, maar wil je wel graag aankleden, beperk dan deze drie elementen. Kies bijvoorbeeld voor accessoires in dezelfde kleuren als de basis van de woning.

Hoe druk mag jouw aankleding zijn? (Foto Woonstijladvies)

Voorbeelden van sfeerimpressies en aankleding

De onderstaande sfeerimpressies zijn afkomstig van opdrachten uitgevoerd door Woonstijladvies. In de verschillende sfeerimpressies is duidelijk te zien dat bepaalde woonstijlen meer en andere accessoires nodig hebben dan andere woonstijlen. De eerste twee sfeerimpressies geven een combinatie van rustige woonstijlen weer. De kleuren van de accessoires blijven binnen het kleurenthema van de wanden en de meubelen (de basis). De twee onderste sfeerimpressies geven woonstijlen weer, die duidelijk wat meer kleur nodig hebben in de accessoires en aankleding. Hier zijn opvallende kleuren gebruikt in de aankleding om het interieur meer pit te geven. De middelste sfeerimpressie geeft een duidelijke weergave van een gulde middenweg van de andere sfeerimpressies. Hier is een blauwe accentkleur gebruikt, die veelvuldig wordt toegepast in verschillende tinten, zonder daarbij een te drukke indruk te geven.

Vind meer gratis interieuradvies op de Doe-het-zelf pagina's.
Of bekijk wooninspiratie op de blog.
Liever advies aan huis? Bekijk de tarieven.

Accessoires Aankleding Kleurgebruik Woonstijlen DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou