Afmetingen van de meubelen

Iedere kamer heeft een unieke indeling en afmetingen. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop de ruimte ingericht kan worden. Vaak wordt er gekeken naar de afmetingen van meubelen in de ruimte. Past het? Oke, prima! Dit is echter niet correct. Het soort meubel heeft wel degelijk effect op de ruimte, ongeacht of het meubel past of niet. Het is je vast weleens opgevallen dat een bank te groot leek voor een woonkamer, terwijl er nog voldoende ruimte was om rond de bank te lopen. Waar ligt dit aan en hoe voorkom je dat een meubelstuk te groot lijkt voor de ruimte of misschien juist te klein? Vergelijk de onderstaande banken:

Welke bank is het grootst? (Bron: Zen-Lifestyle)

In eerste instantie zul je misschien denken dat de linker bank kleiner is dan de rechter bank. In werkelijkheid is de linker bank juist 19 cm breder dan de rechter bank. De linker bank heeft vollere kussens en zeer brede armleuningen. Bovendien is de ruimte onder de bank vrij beperkt. Deze bank zal een groter en voller effect geven dan de rechter bank. De rechter bank heeft smalle armleuningen en hogere pootjes. De rechter bank zal ook meer zitruimte bieden dan de linker bank. Nog een vergelijking met de onderstaande eethoeken:

Welke eethoek is het grootst? (Bron: Goossens)

Welke tafel is langer? Rechter? De linker eethoek is 220 cm, terwijl de rechter eethoek 200 cm is. Het is overduidelijk dat de linker eethoek een veel massiever en compacter geheel geeft dan de rechter eethoek. Dit heeft alles te maken met de keuze van de stoelen. De stoelen bij de linker eethoek zijn tot de grond gesloten en hebben een massief effect, bovendien zijn deze stoelen ook breder dan de stoelen op de rechter afbeelding. De stoelen op de rechter afbeelding zijn veel meer ruimtelijk door het smalle metalen frame.

Afmetingen en stijl

Natuurlijk kun je bij de inrichting van de woning niet alleen letten op de afmetingen van de meubelen. Stijl is voor de meeste mensen belangrijker. Gelukkig zijn alle meubelen in verschillende stijlen ook in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Vind je bijvoorbeeld de linker eetkamerstoel (onderstaande afbeelding) prachtig, maar heb je niet zoveel ruimte? De stoelen er naast hebben een vergelijkbare stijl, maar de omvang en het effect is wel degelijk verschillend.

Dezelfde stijl, andere afmetingen. (Bron: Goossens)

Het effect wordt dus veroorzaakt door kussens, maar ook door de dikte en hoogte van de leuningen, de kleur en de dikte en hoogte van de poten. Bij het kiezen van meubelen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Naast dat de afmetingen kloppen, moet ook het model in de ruimte passen. Heb je een kleine woonkamer, kies dan een kleinere bank met smalle leuningen en wat hogere poten. Lees de blog over het inrichten van een kleine woonkamer.

Vind meer adviezen over indeling, kleurgebruik en aankleding op de Doe-het-zelf pagina's. Toch liever hulp aan huis van de stylist? Bekijk hier de mogelijkheden en tarieven.

Indeling Indelingsplan DIY Doe-het-zelf Meubelen

Andere interessante blogs voor jou