Effecten van kleur

Kleuren roepen associaties op. Deze associaties zijn bij jou gekoppeld aan emoties en gevoelens. Van nature hebben we associaties meegekregen, maar we kunnen er nog veel meer maken. Op deze manier kan één kleur verschillende effecten hebben op verschillende mensen. Dit geldt overigens niet alleen voor kleuren, maar ook voor geluiden, geuren en smaken. Daarnaast hebben associaties ook te maken met culturen. Kleuren kunnen in een andere cultuur een andere betekenis hebben. Zo wordt de kleur zwart in Westerse culturen gebruikt als rouwkleur. In Oosterse culturen is wit juist de kleur van de dood.

Links: Oranje eyecatcher, rechts: Natuurlijke sfeer

Associaties

Het effect van associaties zorgt ervoor dat jij een kleur wel of niet mooi vindt en wilt toepassen in jouw woning. Omdat iedereen zijn eigen kleurassociaties heeft, kunnen we die hier niet bespreken. We kunnen wel de natuurlijke associaties bespreken. Dat maakt het wellicht makkelijker kiezen. Maar het belangrijkste advies bij jouw keuze is: Ga op jouw gevoel af!

Natuurlijke kleurassociaties:

 • Rood: Actie, actief, kracht, liefde, passie, intiem, vuur, bloed, warm, gewaagd, verbod en gevaar.
 • Oranje: Creatief, warm, gezellig, herfst, ondergaande zon, losbandig, optimisme, Nederland, eenheid en levenskracht.
 • Geel: Hartelijk, zonnig, blijdschap, zomer en lente, stimulerend voor de hersenen en gelukmakend.
 • Groen: Natuur, fris, grootmoedig, zekerheid, hoop, voortplanting, harmonie, gul, vrede, start, oké, rustgevend, versterkend, evenwichtig, positief en herstel.
 • Blauw: Water, lucht, koel, helder, rustgevend, meditatief, positief, licht en kalmerend.
 • Paars: Stimulerend, sexy, passie, ondeugend, inspiratie, extravagant, hooghartigheid, warm, mystiek, magie en kunst.
 • Roze: Vrolijk, levendig, positief, vrouwelijk, lente, fris, zoet en warm.
 • Bruin: Natuurlijk, gewenning, rustgevend, warm, saai en ouderwets.
 • Wit: Schoon, zuiver, steriel, kil, streng, winter, reinheid, onschuld en helderheid.
 • Grijs: Neutraal, voorzichtig, veilig, gereserveerd, compromis, bewolkte dag, koel, saai, angstig, deprimerend en onzeker.
 • Zwart: Duisternis, leegte, verdriet, ondoorgrondelijk, onomkeerbaar, macht en maakt kleiner.

Als je alle eigenschappen van de kleuren hebt bekeken, dan is het je vast opgevallen dat er ook veel negatieve eigenschappen tussen staan. Dit is echter het geval indien je er te veel van toepast. Zo maakt een zwarte tafel een interieur niet meteen duister, maar te veel aan zwart kan dit wel tot effect hebben.

Kleur en de ruimte

Welke kleur je in een ruimte toepast, heeft veel te maken met de associaties die jij met een kleur maakt. Elke kleur is in iedere ruimte toepasbaar, maar je kunt natuurlijk rekening houden met de verschillende associaties. Daarom help ik je alvast op weg.

Ruimte en kleursuggesties:

 • De hal is de eerste ruimte die je binnenkomt. Aangezien de hal vaak een geringe afmeting heeft, is het verstandig te kiezen voor een lichte kleur, met eventueel een warme ondertoon. Kies voor wit, roomwit of lichtgeel. Dit straalt rust uit.
 • De woonkamer kan iedere gewenste kleur krijgen, geheel afhankelijk van jouw smaak, de lichtinval en de woonstijl. Ik doe hier geen suggesties voor, omdat alles mogelijk is.
 • De keuken is een ruimte waarin goed licht vereist is voor de bereiding van het eten. Kies daarom voor wit in combinatie met een andere kleur. Bruin en grijs worden het meest toegepast in de keuken, maar denk ook eens aan de combinatie met een frisse kleur, zoals groen, geel of blauw.
 • De slaapkamer is een ruimte die meer kleurintensiteit mag hebben. Donkere kleuren dus. Aangezien de slaapkamer een ontspannende ruimte is, zijn kleuren als blauw, paars en groen aan te raden. Te veel oranje of rood toepassen in de slaapkamer kan een onrustig effect hebben.
 • Slaapkamers van kinderen vormen vaak een oase van verschillende kleuren, terwijl kinderen juist heel gevoelig zijn voor kleuren. Vooral meisjes kunnen de dupe worden als er te veel rood, oranje en roze wordt toegepast in de slaapkamer. Deze kleuren zorgen voor een verhoogde activiteit, terwijl er juist geslapen moet worden in deze kamer. Wil je toch graag kleur toepassen in deze ruimte? Zorg dan dat de kleuren rondom het bed rustiger zijn. Kies voor pasteltinten en vermijdt rood. Ook het toepassen van aardetinten, groen en wit kan een rustgevend effect hebben.
 • De badkamer is een ruimte om te ontspannen en te reinigen. Hiervoor zijn frisse kleuren gewenst in combinatie met een natuurlijke kleur, denk aan blauw, groen, grijs, bruin en wit.
 • In de toiletruimte is het prettig dat je snel kunt zien dat het schoon is. Daarom zijn donkere toiletbrillen vaak minder wenselijk. Terwijl een geheel witte toilet al snel saai wordt. Kies als basis een witte pot met witte zitting en pas kleuren toe op de wanden en in de accessoires. Ook hier zijn natuurlijke en frisse kleuren wenselijker dan bijvoorbeeld rood of oranje.
 • Het liefste willen we in een werkkamer zo efficiënt mogelijk werken. Inspirerende kleuren zijn geel, oranje, rood, paars en groen. Zeker de combinatie van kleuren is een goede keuze om het brein te activeren.
 • Als we de kinderslaapkamer neutraal houden, dan mag de speelkamer knallen. Maak gebruik van felle combinaties. Met name primaire en secundaire kleuren doen het goed bij kinderen. Gegarandeerd speelplezier!

Lees meer over kleuren op de Doe-het-zelf pagina's.

Kleuren Kleurgebruik DIY Doe-het-zelf Kleureffecten Kleurassociaties

Andere interessante blogs voor jou