Functies van de ruimte

Iedere ruimte krijgt een functie op het moment dat je de woning betrekt. Soms zijn de functies al aan een ruimte gegeven door de indeling. Zo is op de begane grond vaak de woonkamer en keuken gesitueerd en zijn de slaapkamers op een verdieping hoger. De functie en indeling spreken dan vaak voor zich. Maar hoe die ruimte vervolgens wordt ingedeeld staat vrij. Om een goed indelingsplan te maken is het van belang dat je per ruimte bepaald wat voor functie deze ruimte krijgt. Is er in de woonkamer alleen ruimte voor een zithoek of ook een eethoek, leeshoek en speelhoek voor de kinderen. Ga je een extra slaapkamer gebruiken als werkkamer of walk-in-closet?

Waar moet je op letten?

Door het indelen van de functies in de ruimte, weet je meteen waar je rekening mee moet houden bij het maken van een indelingsplan. Hoe meer functies per ruimte, hoe minder ruimte er per functie te benutten is. Om alle functies per ruimte te bepalen kun je de volgende vragen per ruimte beantwoorden:

  • Wat is de hoofdfunctie van deze ruimte? (woonkamer/slaapkamer/eetkamer/keuken/etc)
  • Wat wil ik allemaal voor activiteiten doen in deze ruimte? (TV kijken/computeren/eten/lezen/etc.)
  • Wil je eventueel nog ruimte voor hobby's in deze kamer?
  • Heb je bergruimte nodig in deze ruimte en zo ja, hoeveel?

Bepaal vervolgens per functie wat je daarvoor nodig hebt en hoeveel ruimte dat in beslag neemt. Heb je bijvoorbeeld opgeschreven TV kijken als functie, dan heb je daarvoor een TV nodig met eventueel een TV-meubel. Ook zitplaatsen en eventueel een salontafel zijn handig bij het TV kijken. Hoeveel zitplaatsen heb je nodig? Heb je ruimte voor een grote bank of worden het meerdere kleine zitmeubelen?

Als je al deze functies hebt uitgeschreven weet je precies wat je nodig hebt aan meubelen om al deze functies te kunnen vervullen. Vervolgens kun je je gaan richten op de afmetingen van de meubelen.
In de onderstaande afbeelding is een plattegrond van een woonkamer weergegeven. De eethoek doet suggereren dat het gaat om een gezin van 4 personen. Bij de zithoek rondom de haard zijn 5 tot 6 zitplaatsen gesitueerd, dat aangeeft dat deze mensen graag met meerdere bij de haard en/of voor de TV zitten en de kans groot is dat dit gezin regelmatig visite ontvangt.

Lees verder over indeling, afmetingen van de meubelen en kleurgebruik op de Doe-het-zelf pagina's.

Indeling DIY Doe-het-zelf Plattegrond Indelingsplan Functies

Andere interessante blogs voor jou