Indelingsplan

Je hebt een nieuwe woning gekocht en je wilt graag de woonkamer zo efficiƫnt mogelijk indelen. Of je woont al jaren in hetzelfde huis en hebt het gevoel dat de meubelen niet op de juiste plaats staan. Of je hebt de opstelling al verschillende keren gewijzigd, zonder resultaat. Wat nu? Laat ik alvast een verkeerde gedachten uit de wereld helpen, er is geen perfecte opstelling. Misschien wel voor jou, maar dat wil niet zeggen dat dit de perfecte opstelling voor iedereen is. Neem bijvoorbeeld de woning van de buren. De kans is groot dat zij dezelfde woning hebben als jij, maar dan met andere meubelen. Misschien vind jij hun woning niet mooi of onlogisch ingericht, en zijn zij er juist heel tevreden over. Dit heeft alles te maken met jouw wensen, eisen, functies en stijl. Bedenk goed dat de indeling dus ook geheel persoonsgebonden is! Er zijn een aantal dingen waarop je kunt letten bij het vinden van de juiste indeling:

 • Functie van de ruimte
 • Afmetingen van de meubelen
 • Stijl en symmetrie

Maak je eigen indelingsplan

Wil je graag schuiven met de meubelen zonder al te veel moeite? Maak dan een plattegrond op schaal en teken alle meubelen op schaal en knip deze uit. Op deze manier kun je uren schuiven, zonder last te krijgen van jouw rug.

Wat heb je nodig?

 • Meetlint of digitale meter
 • Papier, schaar, liniaal en potloden
 • Woonkamer en meubelen

Aan de slag:

 • Maak eerst een grove schets van de plattegrond. Meet alle wanden, deuren, ramen en hoekjes op van de kamer. Zet de opgemeten maten in cm op de schets.
 • Meet vervolgens alle meubelen op. Noteer ook hier de lengte in cm.
 • Teken de woonkamer op schaal. Bijvoorbeeld 1:50 (waarbij 1 cm op papier in werkelijkheid 50 cm is).
 • Teken ook alle meubelen op dezelfde schaal als de woonkamer. Knip deze uit. Als je nog geen meubelen hebt, teken dan een voorbeeld meubel.
 • Leg vervolgens de meubelen op de plattegrond en begin met de meeste logische opstelling.

Door te schuiven zul je zien of er voldoende ruimte overblijft en welke afmetingen wel of niet kloppen. Misschien is de tafel die je getekend hebt wel te groot of te klein voor de ruimte. Door te schuiven met de losse onderdelen kun je bepalen wat de beste opstelling is en of er eventueel meubelen en/of afmetingen moeten wijzigen. Als je de juiste indeling hebt gevonden. Plak dan alle meubelen vast op de plattegrond. En klaar is je zelf gemaakte indelingsplan.

Houd met het maken van de plattegrond van de woonkamer ook rekening met openslaande deuren, verwarming, luchtroosters, looppaden, etc. Ter inspiratie zijn in de onderstaande afbeeldingen drie indelingen voor dezelfde woonkamer weergegeven.

Drie verschillende indelingen voor deze woonkamer.

Welke afmetingen van de meubelen zijn geschikt voor jouw woonkamer? Ontdek het hier.
Lees meer GRATIS advies op de Doe-het-zelf pagina's.

Indeling Indelingsplan DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou