Inhoud en ruimte

We kunnen er lang over discussiëren, maar uiteindelijk wil iedere koper een woning die voldoende ruimte bevat en niet te vol oogt. Daarbij is het belangrijk dat de woning optimaal ingericht wordt. Er zijn een aantal punten waarop je als verkoper kunt letten. Deze punten worden op deze pagina besproken.

Functies van de ruimte

Allereerst moet je terug naar de basis. In de loop van de jaren, dat jij in jouw woning gewoond hebt, zijn de ruimten aangepast aan jouw woonwensen. De kans is groot dat deze woonwensen niet overeenkomen met de woonwensen van de nieuwe bewoners. Bij het creëren van jouw thuis, hebben ruimten vaak verschillende functies gekregen. Neem bijvoorbeeld de woonkamer. Kijk eens goed om je heen en bepaal welke functies deze ruimte allemaal voor jou heeft. Dit kan zijn: ontspannen, TV kijken, lezen, eten, computeren, werken, speelhoek voor de kinderen, opslagruimte voor een verzameling boeken, strijken, etc. Eén ruimte kan op zo'n manier al heel veel functies hebben.
Door deze verschillende functies vallen de hoofdfuncties van de ruimte weg. Wat de potentiële koper tijdens een bezichtiging van jouw woning ziet, zijn ook al deze functies. Hoe meer functies in één ruimte, hoe groter de chaos lijkt voor de kijker. Bij het verkoopklaar maken van de woning is het daarom belangrijk dat de functies van een ruimte terug gebracht worden naar de basis. Een woonkamer is bedoeld om te ontspannen, TV kijken, mensen ontvangen, lezen en eventueel in combinatie met een eettafel, om te eten. Haal alle andere functies weg of uit het zicht. Het is uiteraard prima als jij het heerlijk vindt om in de woonkamer voor de TV te strijken, maar hier hoeft de kijker niet van op de hoogte gebracht te worden. Als de kijker in dit geval een strijkplank en wasmand in de woonkamer ziet staan, wordt juist de suggestie gewekt dat hier geen andere plaats voor is in de woning. Je voelt hem al aankomen, de kijker denkt dat de woning te klein is. Om dit te voorkomen dient elke ruimte qua functies teruggebracht te worden naar de basis. Daarbij is de regel: "hoe kleiner de ruimte, hoe minder functies". Een slaapkamer is dus alleen slaapkamer, met hooguit een kledingkast en ladekast. Een werkkamer is een werkkamer en geen werkkamer/washok/opberghok/etc. Loop alle ruimten in de woning zorgvuldig na en beperk de functies. Dit zal rust geven in de woning. Rust die de nieuwe bewoner zoekt!

Links: Keuken/opslagruimte/toonzaal, rechts: Opgeruimde en rustige keuken

Afmetingen van de meubelen

Dit is een lastig punt. Als stylist ben ik ervan overtuigd dat de stijl van een interieur niet van grote invloed is op de verkoper. In principe moet het voor de kijker niet uitmaken of de bank in de ruimte grijs, blauw of rood is. De kijker kan hier makkelijk doorheen kijken, maar de afmetingen van de meubelen daarentegen, zijn wel van belang. Een te grote bank in een te kleine ruimte zal geen goed doen voor de ruimte en de ruimte alleen maar kleiner laten lijken. Wanneer de bank te groot of juist te klein is voor een ruimte, is moeilijk uit te leggen, dit is eerder een gevoelskwestie. Zeker bij jouw eigen woning is dit zeer lastig te bepalen, omdat jij al lange tijd gewend bent aan de huidige opstelling en je als het ware "blind" wordt voor jouw eigen interieur. Wellicht is het dan verstandig om iemand in de familie of kennissenkring te vragen wat zij van de afmetingen van de meubelen in de ruimte vinden. Staat het te vol of is het juist kaal en minimalistisch? Wat voor effect heeft dit op de woning? Wat voor gevoel roept het op bij de kijker?

Links: Te volle woonkamer, rechts: Woonkamer klaar voor verkoop

Ruimte moet je creëren

Stel je komt er achter dat jouw woning inderdaad te vol staat of dat de bank in de woonkamer eigenlijk te groot is voor de ruimte. Dan wordt het tijd om ruimte te creëren. Natuurlijk is het vrij eenvoudig om losse en overbodige spullen weg te halen, maar die bank (die eigenlijk te groot is voor de verkoop van de woning) vervang je niet snel zonder weer geld uit te geven. Niemand zit er op te wachten een nieuwe bank aan te schaffen voor de verkoop van zijn of haar woning. Daarom zal je moeten roeien met de riemen die je hebt. Misschien kun je kussens uit de bank halen, waardoor het minder vol lijkt. Of spullen rondom de bank weghalen, waardoor je meer ruimte creëert rondom de bank. Denk bijvoorbeeld aan de lectuurbak of bijzettafeltjes. Door ruimte te creëren op, naast, onder of boven de meubelen ontstaat er ook lucht/ruimte. Misschien zou je het schilderij boven de bank weg kunnen halen, of kunnen vervangen voor een kleinere. Ook een kleinere salontafel of het weghalen van het kleed of een fauteuil bij de zithoek kan wonderen doen. Bij het creëren van ruimte is het vooral belangrijk niet te veel lossen spullen te plaatsen op de vloer of op kasten. Houdt het luchtig, deze tip werkt altijd! Neem bijvoorbeeld het schoenenrek onder de kapstok in de hal. Kijk eens wat voor verschil het maakt voor ruimte in de hal, als je dat rek weghaalt.

Minimalistische zithoek

In de bovenstaande afbeelding zie je een voorbeeld van het verkeerd gebruiken van meubelen in de ruimte. In plaats van te grote meubelen, zijn hier te kleine meubelen gebruikt. De zithoek en het kleed zijn enorm. De bank is veel te klein en de fauteuils zijn te minimalistisch. De meubelen vallen letterlijk weg in de ruimte. Zonde, want het gaat hier om een prachtige ruime woonkamer. Ook een salontafel zou hier geen overbodige luxe zijn. Ondanks dat er voldoende ruimte is in deze woonkamer, zullen kijkers deze ruimte als kaal en sfeerloos beoordelen. Echt een gemiste kans!

Toch liever hulp bij een snelle en optimale verkoop van jouw woning? Bekijk de mogelijkheden en prijzen van Woonstijladvies.
Ga naar de Verkoopstyling pagina.
Lees verder op de Doe-het-zelf pagina's.

Verkoopstyling DIY Doe-het-zelf Indeling Uitstraling

Andere interessante blogs voor jou