Kleur en licht

De hoeveelheid daglicht dat een ruimte binnenvalt, is van direct belang voor de keuze van de kleuren en kleurintensiteit. Het spreekt voor zich dat een ruimte met veel licht een donkere kleur kan hebben. Veelal wordt geadviseerd om de wand die het meeste daglicht opvangt de donkerste kleur te geven. Dit kan de wand zijn tegenover het raam, maar ook een aangrenzende wand. Uiteraard afhankelijk van de indeling van de ruimte en de hoeveelheid ramen. Bepaal overdag bij daglicht wat volgens jou een goede keuze is qua kleurintensiteit.

Een andere belangrijke factor is de warmte van het daglicht. Indien er in de ruimte direct zonlicht binnenkomt, is de kleur van het licht warm. Dit geldt voor ruimten met ramen aan de zuidzijde. Indien er geen direct zonlicht binnenkomt en de ramen aan de noordzijde van de ruimte zitten, is het licht witter van kleur. Dit heeft veel invloed op de keuze van de kleuren. Een spierwitte kleur in een ruimte met daglicht via het noorden zal een kil, koel of steriel effect hebben. Een roomwitte of ivoorwitte kleur is hier een betere optie. Deze tip geldt ook voor overige kleuren. Iedere kleur heeft warme en koele varianten, dit komt door de toevoeging van andere kleuren. Neem de onderstaande paarse kleuren. De linker kleur is een warme kleur paars en heeft meer roodpigmenten. De rechter kleur paars is koeler en heeft meer blauwpigmenten. Uiteraard kies je voor de kleur paars die je het mooiste vindt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat beide kleuren een ander effect geven bij ander daglicht. De koele paarse kleur zal zeer hard ogen bij daglicht vanaf de noordzijde, terwijl deze kleur in een ruimte met daglicht vanaf het zuiden een warmer effect geeft. Belangrijk is dan ook de ligging van de ruimte en het binnenvallende daglicht mee te laten spelen met de keuze van de kleuren.

Links: warme paarse kleur, rechts: koele paarse kleur

Hoeveel licht je in een kamer wilt is ook afhankelijk van de functie van de kamer. In een slaapkamer heb je helemaal niet zo veel licht nodig. Hier kun je dus makkelijk donkere kleuren toepassen, zonder dat het de functie van de ruimte benadeelt. Bovendien zorgen donkere kleuren in een slaapkamer vaak voor sfeer. Een werkkamer heeft juist meer licht nodig, omdat je hier goed moet kunnen zien om jouw werk uit te voeren. Denk bij de keuze van een kleur ook na over de functie van de ruimte en hoeveel licht je daarbij nodig hebt.

Links: Donkere slaapkamer geeft meer sfeer, rechts: Lichte werkplek voor optimale prestaties

Vind meer gratis interieuradvies op de Doe-het-zelf pagina's.
Of bekijk wooninspiratie op de blog.
LIEVER ADVIES AAN HUIS? BEKIJK DE TARIEVEN.

Kleurgebruik Kleuren DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou