Kleurencombineren

Kleuren worden voornamelijk op gevoel gekozen door middel van associaties. Dit geldt ook voor het combineren van kleuren. Een kleurencombinatie kan iemand aanspreken, terwijl dezelfde kleurencombinatie voor iemand anders minder geschikt is. Aangezien veel mensen het lastig vinden puur op gevoel kleuren te kiezen en combineren, kun je ook gebruik maken van kennis. Kleurenkennis in dit geval!

Kleuren en het licht

Kleuren hebben we niet zelf verzonnen. Alle kleuren bevinden zich in het licht en zijn visueel op de objecten om ons heen. Eén enkele zonnestraal bevat alle kleuren. Doordat een gedeelte van deze kleuren wordt geabsorbeerd en een gedeelte wordt teruggekaatst kunnen we kleuren waarnemen. Iedere kleur heeft zijn eigen golflengte. Deze golflengte kunnen onze ogen opnemen door de aanwezigheid van verschillende kegeltjes en staafjes op het netvlies, waardoor we kleuren kunnen onderscheiden. Hieronder staat een afbeelding met de kleuren en de bijbehorende golflengte. In deze afbeelding is goed zichtbaar dat de kleuren in elkaar overlopen. Als alle kleuren op een oppervlak weerkaatst worden, dan zien we de kleur wit. Worden alle kleuren geabsorbeerd, dan nemen we een zwarte kleur waar.

Alle kleuren van het licht met bijbehorende golflente

Kleurensystemen

Om de kleurenleer enigszins hanteerbaar te maken, zijn er verschillende systemen bedacht om de kleuren te groeperen. De bekendste is de kleurencirkel van Itten (hieronder links afgebeeld). Waarbij we drie primaire kleuren hebben, namelijk rood, blauw en geel. Door deze kleuren te mengen ontstaan de secundaire kleuren, groen, oranje en paars. Alle kleuren bevinden zich in de buitenste cirkel, waaronder ook de tertiaire kleuren. Deze afbeelding is vast bekend van de middelbare school of zelfs basisschool. Kleurspecialisten hanteren echter het NCS kleurensysteem, waarbij zes elementaire kleuren gehanteerd worden, namelijk wit, zwart, geel, rood, blauw en groen. Daarvan zijn geel, rood, blauw en groen chromatische kleuren en zwart en wit niet-chromatische kleuren. De chromatische kleuren maken deel uit van het NCS kleurenwiel (rechtsonder).

Links: Kleurencirkel van Itten, rechts: NCS kleurenwiel

Wit en zwart zijn met iedere kleur te combineren en worden weergegeven in een NCS kleurendriehoek. Deze driehoek laat één kleur zien gecombineerd met verschillende hoeveelheden zwart en wit, waardoor nieuwe tinten ontstaan, die niet zichtbaar zijn op het kleurenwiel. Als je dus dacht dat je alle kleuren al gezien had in de eerste afbeeldingen, dan heb je het dus mis. Er zijn nog vele combinaties te maken door het toevoegen van zwart en wit.

NCS kleurendriehoek

Kleurstalen en waaiers

Met al deze kennis in een notendop, kun je dus alle kleuren samenstellen. Maar gelukkig hoef je dat niet zelf te doen. Veel kleuren zijn al voor je in kaart gebracht door middel van kleurenwaaiers die bestaan uit verschillende kleurstalen. Elke kleur heeft een code. Gaat het om een NCS code (gekenmerkt door de S voor de code), dan zegt deze code iets over de verzadiging, toevoeging van zwart en wit en de combinatie van de chromatische kleuren. Aan de hand van deze code kan de verfmengservice met een druk op de knop jouw favoriete kleur mengen. Kleur toepassen was nog nooit zo makkelijk!

Genoeg basiskennis voor nu. Want uiteindelijk sta je toch in de bouwmarkt met je kleurstalen te draaien en te twijfelen. Welke kleur pas je waar toe en met welke kleur combineer je deze? Welke kleuren je combineert is afhankelijk van jouw woonstijl en persoonlijke voorkeur. Zo vragen moderne woonstijlen om een uitgesproken kleurencombinatie ten opzichte van woonstijlen zoals Klassiek en Romantisch. Het combineren van kleuren heeft alles te maken met het effect dat je wilt bereiken met de kleuren. De combinaties van kleuren hebben verschillende termen en effecten, die hieronder besproken worden.

Monochromatische kleuren

Deze kleurencombinaties bestaan uit één kleur in verschillende tinten. Neem bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding. Zichtbaar is een zithoek in het blauw. Alles heeft een blauwe kleur, maar er zijn duidelijk verschillende kleuren blauw te onderscheiden. Veel mensen denken bij deze term vaak aan de term 'Ton sur ton'. Dit klopt gedeeltelijk. Ook bij 'Ton sur ton' wordt gebruik gemaakt van dezelfde kleur in verschillende tint, alleen spreken we dan over nuance verschillen tussen de tinten. Bij een monochromatische kleurencombinatie kan ook gebruik gemaakt worden van een lichte blauwe kleur samen met een donkere blauwe tint. Bij 'Ton sur ton' is dit niet het geval.

Monochromatische kleuren.

Iedere kleur is toepasbaar voor deze kleurencombinatie. Woningen met monochromatische kleuren worden vaak als prettig, harmonieus, rustig en sfeervol ervaren. Echter kan een interieur ook saai aandoen, door het gebrek aan afwisseling in kleuren. Woonstijlen die goed samen gaan met een monochromatische kleurencombinatie zijn: Landelijk, Romantisch, Klassiek, Natuurlijk en Avontuurlijk.

Analoge kleuren

Analoge kleurencombinaties hebben al meer diversiteit in kleuren ten opzichte van de eerste kleurencombinatie. Bij dit kleurenthema gaat het om een combinatie van kleuren die dicht bij elkaar op het kleurenwiel liggen, bijvoorbeeld de combinatie rood met roze. Of de combinatie geel met groen. Ook deze combinaties geven een harmonieus effect. Het advies is om niet meer dan drie kleuren te combineren bij een analoog kleurenthema, anders worden de verschillen tussen de kleuren te groot. Deze kleurencombinatie is in principe bij iedere woonstijl geschikt, en wordt meer bepaald door de intensiteit van de gekozen kleuren.

Analoge kleuren.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn tegenovergestelde kleuren. Dat houdt in dat kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel liggen complementair zijn. Deze kleuren staan ver van elkaar af, maar versterken elkaar juist. Complementaire kleurenthema's zijn nooit saai en worden daarom ook toegepast in de moderne woonstijlen zoals Industrieel Modern, City en bij Kleurrijk. Bij deze kleurencombinaties worden ook veelal felle basiskleuren gebruikt. Pasteltinten zijn hier dus minder geschikt. Enkele voorbeelden van kleurencombinaties zijn paars met lime of turkoois met oranje.

Niet-chromatische kleuren

Als laatste hebben we nog de niet-chromatische kleurencombinatie. Voor de oplettende lezer een combinatie tussen zwart en wit. Deze kleuren zijn ook zeker complementair en versterken elkaar. Zwart-wit is zo populair als kleurencombinatie, waardoor dit als aparte woonstijl wordt beschouwd. Voor deze combinatie geldt echter 'hate it or love it'. Het voordeel van slechts twee kleuren gebruiken is de mogelijkheid om makkelijker prints toe te passen. Maar de meeste mensen kiezen er toch voor deze woonstijl te combineren met een extra kleur. Vaak een opvallende kleur, zoals paars, rood, geel of oranje.

Niet-chromatische kleuren.

En nu?

Tja, dat is de grote vraag. Nu je wat meer uitleg hebt gekregen over de kleuren moet het eenvoudiger zijn aan te geven welke kleurencombinatie jou aanspreekt en bij jouw woonstijl past. Vervolgens is het eenvoudiger kleuren weg te strepen en tot de kleuren te komen die bij jou passen. Laat ook hier jouw gevoel de doorslag geven. Zie je door alle kleuren de juiste kleur niet meer? Ik help je graag. Bekijk hier de mogelijkheden.

Vind meer gratis interieuradvies op de Doe-het-zelf pagina.
Of bekijk wooninspiratie op de blog.
Liever advies aan huis? Bekijk de tarieven.

Kleuren DIY Doe-het-zelf Kleurgebruik kleur

Andere interessante blogs voor jou