Moodboard en sfeerimpressie

Veel interieuradviseurs werken met een Moodboard. Een Moodboard is een weergave van een bepaalde sfeer. Voor alles is een Moodboard te maken. Niet alleen interieurstylisten werken met een Moodboard, ook reclamebureaus en imagostylisten werken met Moodboard. Een Moodboard hoeft geen weergave te zijn van hoe iets eruit gaat zien. Het idee van een Moodboard is het oproepen van een bepaalt gevoel en een sfeer. Deze zal terug komen in het uiteindelijke ontwerp. Een Moodboard is niet hetzelfde als een collage. Vaak worden deze door elkaar gehaald. Een collage is een verzameling afbeeldingen die iets met elkaar te maken hebben. Een collage kun je bijvoorbeeld maken van vakantiefoto's. Het is natuurlijk wel mogelijk om een vakantiefoto in een Moodboard te verwerken, indien de foto de gewenste sfeer oproept. Enkele voorbeelden van een Moodboard:

links: Moodboard voor een bruiloft, rechts: Retro Moodboard

Een Moodboard voor een interieur bevat vaak de kleuren en lijnen van het ontwerp. Aan de hand van een Moodboard kan een professional meteen een woonstijl bepalen. Het komt dan ook vaak voor dat mensen zelf een Moodboard maken en vervolgens advies vragen. Of de klant krijgt de opdracht van een stylist om een Moodboard te maken. Verderop lees je hoe je zelf een Moodboard kunt maken.

Veel mensen kunnen wel aangeven of ze een Moodboard mooi vinden of juist niet, maar aan de hand van een Moodboard kan nog niet iedereen direct het plan uitvoeren. Vandaar dat Woonstijladvies niet met Moodboards werkt, maar met een compleet plan van Sfeerimpressie, Materiaalkeuze en Kleurenplan. In zo'n plan kun je direct zien wat de woonstijl gaat worden. Daarnaast weet je aan de hand van het plan welke materialen en kleuren daarbij passen. Nadat Woonstijladvies een ontwerpplan heeft gemaakt kun je zelf beslissen wie de uitvoering gaat doen. De onderstaande 4 sfeerimpressies zijn gemaakt door Woonstijladvies in opdracht van verschillende klanten.

Links: Landelijk-Romantisch, rechts: Landelijk-Avontuurlijk

Links: Romantisch-Wit-Wonen, rechts: Industrieel Modern-Natuurlijk

Zelf een Moodboard of Sfeerimpressie maken
Wat heb je nodig:

  • Tijdschriften, folders en catalogussen gerelateerd aan interieur.
  • Schaar
  • Plakstift
  • Blanco stevig papier op A3 formaat
  • Eventueel stalen van verschillende stoffen en kleurstalen

Aan de slag:
Bepaal waarvoor je een Moodboard wilt maken. Bijvoorbeeld de woonkamer. Bedenk wat je graag wilt uitstralen met het nieuwe interieur, bijvoorbeeld ruimte, speels, luxe, symmetrie, avontuurlijk, enzovoort. Het is ook mogelijk een Moodboard te maken aan de hand van een foto of afbeelding die de sfeer heeft die je graag wilt.
Blader vervolgens tijdschriften, folders, stoffen en andere materialen door en knip (of scheur) daaruit alles wat jij bij de gekozen uitstraling vind passen. Plaats alle afbeeldingen op het A3 papier, maar plak nog niets vast. Bepaal welke afbeeldingen blijven en welke weg gaan. Let ook op de indeling en de totale sfeer. Zijn alle afbeeldingen gekozen en hebben ze een plaats op het vel gekregen? Plak dan alles vast met de plakstift en klaar is je eigen gemaakte Moodboard.

Succes!

Mocht het niet lukken? Of toch liever een professionele sfeerimpressie? Hulp van Woonstijladvies

Ga terug naar de Doe-het-zelf pagina