Raambekleding en zonwering

Er zijn ontzettend veel soorten raamdecoratie en zonwering verkrijgbaar. Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk jezelf af te vragen wat de functie is. In de eerste zin gaf ik al aan dat er eigenlijk twee soorten zijn: raamdecoratie en zonwering. Raamdecoratie is decoratief en zorgt voor sfeer en aankleding. Zonwering is functioneler, doordat het de zon weert, daglicht buiten houdt of 's avonds juist privacy biedt. Uiteraard zijn er ook vele varianten raambekleding die zowel decoratief als zonwerend zijn. Bovendien is het ook goed mogelijk om twee soorten raambekleding te combineren om beide functies te vervullen. Op deze pagina worden verschillende soorten raambekleding besproken.

Gordijnen en vitrages

Deze groep is de meest bekende vorm van raambekleding. Het is een redelijk authentieke manier van het bekleden van een raam, wat overigens niet wil zeggen dat het oubollig of gedateerd hoeft te zijn. Deze twee raambekledingvarianten zijn goed te combineren. Gordijnen of overgordijnen zijn gemaakt van dikke (soms verduisterende) stof en worden vooral gebruikt voor het scheppen van privacy in de avonden en het buiten houden van licht. Vitrages zijn gemaakt van dunne soepel vallende stoffen die licht doorlaten en blokkeren overdag de inkijk van buiten naar binnen, zonder daarbij grote hoeveelheden daglicht te verliezen. Gordijnen en vitrage worden aan een rails of roede opgehangen aan het raamkozijn of aan het plafond.

V.l.n.r.: Lichte gordijnen (Allprotectsun), Overgordijnen (Allprotectsun), Vitrage (Allprotectsun), Grijze gordijnen (Allprotectsun)

Voor- en nadelen
Gordijnen zijn echte sfeermakers, maar kunnen ook enorm log en lomp over komen. Gordijnen kunnen een ruimte goed aankleden, wonderen doen voor de akoestiek en vooral bij enkel glas de warmte binnen houden (mits ze gesloten zijn). Gordijnen hebben ook ruimte nodig, waardoor ze veel plaats en soms ook daglicht in beslag kunnen nemen. Vitrages beperken de inkijk vanaf buiten naar binnen, tenzij binnen meer licht is dan buiten. Daarnaast nemen vitrages altijd een klein gedeelte van het daglicht weg. Kies je voor vitrages met een kleur, dan kun je het binnenvallende daglicht een mooi kleureffect geven en daarmee gelijk de ruimte kleuren. Met name warme kleuren (oranje, geel, rood, roze) kunnen een zeer warm en sfeervol effect geven aan een ruimte.

Tips
Gordijnen en vitrages kunnen met iedere woonstijl gecombineerd worden. Bezuinig niet op een meter stof. Gesloten moeten gordijnen ook mooi en ruim vallen. Let altijd op de hoeveelheid licht dat een gordijn doorlaat. Zeer dunne en witte gordijnen zijn niet ideaal voor de slaapkamer, omdat ze niet voldoende verduisteren. Uiteraard kunnen deze gordijnen gevoerd worden met een verduisterende stof. Heeft de ruimte vooral kleine ramen? Kies dan niet voor gordijnen, omdat deze in dit geval lomp over zullen komen bij het kleine raam. Gordijnen tot de grond zijn uiteraard prachtig, maar het is niet de bedoeling dat 's avonds de radiator en dus de warmte achter het gordijn verdwijnt. En als laatste: fopgordijnen(gordijnen die niet dicht kunnen), zijn GEEN gordijnen, maar decoratief stof.

Rol- en vouwgordijnen

Wat begon met een eenvoudig oprolbaar stuk stof, is inmiddels uitgegroeid tot een sfeervolle groep van raambekleding. Vaak wordt wat minachtig gedaan over rolgordijnen, maar ze zijn ideaal voor kleinere ramen en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Bovendien zijn er veel soorten stoffen toepasbaar, waardoor rolgordijnen ook ideaal kunnen zijn voor sanitaire ruimte. Vouwgordijnen lijken qua uiterlijk en systeem misschien veel op rolgordijnen, maar zijn veel sfeervoller. Bovendien zijn vouwgordijnen vaak gemaakt van soepel vallende stoffen. Sinds een aantal jaren is er in deze groep een nieuw soort raambekleding bij gekomen, het duo-rolgordijn. Een variant op het traditionele rolgordijn, waarbij twee lagen stof langs elkaar naar beneden glijden. Doordat de stof is opgedeeld in banen met meer of minder transparantie, is een raambekleding ontstaan met de eigenschappen van een rolgordijn en een vitrage. Bovendien hebben deze rolgordijnen een sfeervollere uitstraling dan de traditionele rolgordijnen.

V.l.n.r.: Rolgordijnen (Sundiscount), Vouwgordijnen (Sundiscount), Houten rolgordijn (Allprotectsun), Duorolgordijn (Allprotectsun)

Voor- en nadelen
Ideaal voor kleine ramen. Rolgordijnen zijn toepasbaar in verschillende soorten ruimte en goed te combineren met gordijnen. Vouwgordijnen zijn sfeervoller, maar ook kwetsbaarder dan rolgordijnen. Beide varianten nemen weinig plaats in beslag en zullen ook weinig daglicht wegnemen indien ze open zijn. Duo-rolgordijnen kunnen geheel gesloten ook sfeervol zijn.

Tips
Kleine ramen in de woonkamer? Kies dan voor vouwgordijnen. Ze zijn zeer sfeervol en nemen weinig ruimte in beslag. Verduisterende rolgordijnen zijn ideaal in de slaapkamer in combinatie met vitrage of gordijnen.

Paneelgordijnen, plisségordijnen en screens

Dat raambekleding en het toepassen van stoffen vele mogelijkheden bieden, bewijst deze groep. Paneelgordijnen zijn grote banen stof die recht en strak naar beneden vallen. Paneelgordijnen zijn zowel boven- als onderaan verstevigd, waardoor het stuk stof plooiloos naar beneden hangt. Vaak worden verschillende panelen aan een dubbele rails opgehangen, waardoor de panelen afzonderlijk van elkaar te verschuiven zijn en de hoeveelheid daglicht en inkijk geregeld kunnen worden. Paneelgordijnen worden vooral gemaakt met dunne lichtdoorlatende stoffen.
Plissés zijn gordijnen die je door middel van een harmonicavouw geheel of gedeeltelijk kunt opgevouwen. Ze worden zowel van transparante als verduisterende stoffen gemaakt.
Screens zijn zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de woning plaatsbaar. Het gaat hier om een raambekleding die door middel van een rails aan alle kanten van het kozijn naar beneden begeleid wordt. Vaak hebben deze een verduisterende of zonwerende functie en worden door de strakke afwerking vooral bij bedrijfspanden toegepast. Bij particuliere woning worden screens veelal aan de buitenkant van de woning gebruikt.

V.l.n.r.: Paneelgordijnen (Allprotectsun), Screens (Allprotectsun), Plissés (Sundiscount)

Voor- en nadelen
Alle varianten in deze groep hebben een zeer moderne en strakke uitstraling, waarbij paneelgordijnen de meeste sfeer geven. Plissés nemen weinig ruimte in beslag en zijn eenvoudig te regelen. Door de strakke afwerking en geringe omvang kunnen deze raambekleding varianten ook sfeerloos overkomen in vergelijking met gordijnen.

Tips
Paneelgordijnen worden in verschillende kleuren en transparantie gecombineerd. Paneelgordijnen zijn ook decoratief voor een wand zonder raam te gebruiken. Let op dat paneelgordijnen vakkundig gemaakt worden. Doordat de stof strak gespannen wordt, is iedere fout of oneffenheid in de stof op te merken. Plissé gordijnen zijn zeer geschikt voor kleine ramen en kunnen ook goed toegepast worden op kantelbare ramen. Bovendien zijn er ook varianten waarbij het gordijn in het midden van het raam of onderaan gehangen kan worden.

Lamellen en jaloezieën

Lamellen zijn verticale (kunststof) latten aan een rails. Jaloezieën zijn horizontale latten, die door middel van een ophaalsysteem omhoog gehaald kunnen worden. Bij beide varianten kunnen de latten gedraaid of gekanteld worden, waardoor de hoeveelheid en richting van het daglicht geregeld wordt. Voorheen werd deze groep raambekleding uitgevoerd in kunststof of aluminium en toegepast in eenvoudige ruimten, zoals kantoren en sanitaire ruimten. Ondanks de moderne uitstraling hebben ze een kil en saai imago.
In de afgelopen jaren is er nieuw leven geblazen in deze groep van raambekleding. Door het toepassen van houten latten/lamellen, wordt een heel andere sfeer en doelgroep aangesproken. Vooral houten jaloezieën zie je tegenwoordig veel terugkomen in woonkamers en keukens. Het toepassen van hout, geeft een sfeervoller effect dan kunststof of aluminium.

V.l.n.r.: Lamellen (Sundiscount), Jaloezie (Sundiscount), Houten jaloezie (Allprotectsun), Blauwe jaloezie (Sundiscount)

Voor- en nadelen
Ze hebben een suf imago, maar zijn praktisch voor eenvoudige ruimten. Zowel lamellen als jaloezieën zijn niet verduisterend. De hoeveelheid licht en inkijk is eenvoudig te regelen, door het kantelen van de lamellen. Het schoonmaken van deze raambekleding is een enorme klus. Ze nemen weinig ruimte in beslag, maar zijn over het algemeen geen echte sfeermakers voor een interieur.

Tips
Ben je opzoek naar een sfeervolle raambekleding, sla deze groep dan over. Eventueel zou een houten jaloezie nog kunnen, maar is niet direct aan te raden als sfeermaker. Kies deze groep vooral in eenvoudige ruimte vanwege zijn praktische eigenschappen.

Andere raambekleding

In principe zijn ramen met alles te bekleden. Denk bijvoorbeeld aan de kranten die we allemaal weleens tegen de ramen hebben geplakt, als tijdelijke oplossing tijdens een verhuizing of verbouwing. Dit duidt echter wel aan dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Andere manieren om een raam te bekleden zijn door middel van planten, opgehangen panelen van bijvoorbeeld glas-in-lood of raamstickers. Welke variant het uiteindelijk gaat worden maakt niet veel uit. Uit het enorme aanbod blijkt dat alles tegenwoordig mogelijk is. Let bij de keuze vooral op jouw eisen voor de raambekleding met betrekking tot inkijk, lichtinval, sfeer, verduistering, etc. Kies daarna voor een stijl die bij jou past en de afmetingen van het raam en de ruimte.

WELKE STIJL HEB JIJ IN HUIS? ONTDEK HIER JOUW WOONSTIJL.

Vindt meer gratis interieuradvies op de Doe-het-zelf pagina.
Of bekijk wooninspiratie op de blog.
Liever advies aan huis? Bekijk de tarieven.

De afbeeldingen op deze pagina zijn afkomstig van Sundiscount.nl of Allprotectsun.nl

Raamdecoratie Aankleding Zonwering DIY Doe-het-zelf Lichtinval

Andere interessante blogs voor jou