Symmetrie

Zet ik de planten op de vensterbank symmetrisch? Hangen we boven de bank twee of drie schilderijlijsten? Groepeer je accessoires in even of oneven getallen? Veel stylisten zweren bij symmetrie terwijl ander juist roepen om nooit een even aantal accessoires bij elkaar te zetten. Maar hoe zit het nou echt?

Symmetrie wel of niet

Symmetrie heeft alles te maken met trends, woonstijlen en persoonlijke voorkeur. Bovendien kan een sfeer van een gebouw je ook laten kiezen voor symmetrie of juist niet. Symmetrie valt onder de klassieke woonstijlen. Wil je graag een klassiek interieur? Dan is symmetrie bijna een noodzaak (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Maar de meeste symmetrische interieurs doen al snel klassiek aan. Ook de wat rustige woonstijlen zoals Romantisch en Landelijk zijn uitstekende woonstijlen om symmetrie toe te passen. Onderstaande afbeeldingen geven symmetrie aan in het interieur.

Klassieke symmetrie.

Symmetrie en lijnen

Symmetrie heeft alles met lijnen te maken. Waar jij de meubelen in de ruimte plaatst, heeft direct invloed op het lijnenspel in de ruimte. Dit geldt ook voor alle accessoires, wanddecoraties, lampen, planten, kleden, etc. Symmetrie in een ruimte zorgt voor een rustig lijnenspel waardoor het een harmonieus gevoel geeft. Voor sommige mensen creƫert het juist een oubollig, saai of truttig gevoel. Aan jou de keus. Bekijk de onderstaande afbeeldingen. Welk lijnenspel spreekt jou meer aan?

Symmetrie en trends

In de huidige trendy interieurs zie je weinig symmetrie. Vaak worden losse elementen bij elkaar geplaatst. Moderne interieurs lenen zicht hier uitstekend voor. In de onderstaande afbeeldingen zijn twee gelijke fauteuils naast elkaar gezet. Geen symmetrie, wel balans.

Geen symmetrie, wel balans.

Wil ik symmetrie?

Of jij kiest voor symmetrie in jouw interieur is dus geheel afhankelijk van jouw voorkeur en de woonstijl. Misschien is dit juist het antwoord op het gevoel dat er al die tijd iets niet klopte aan het interieur. Misschien heb je een klassiek interieur, maar ontbrak de symmetrie of andersom. Bekijk jouw eigen interieur nog eens kritisch met deze nieuwe informatie. Heeft jouw interieur meer symmetrie nodig? Of juist minder?

Lees meer over indeling op de Doe-het-zelf pagina's.
Of vind meer wooninspiratie, tips en trends op de blog.

Symmetrie Indeling DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou