Verkoop uitstraling

De uitstraling van een woning is zeer bepalend voor de mening van de kijker. Verplaats je eens in de kijker en stel jezelf de vraag: "Wat zou ik graag willen zien als ik een woning bezichtig?" Over het algemeen genomen zijn we niet zo kritisch op onszelf en onze woning. Als we zelf opzoek gaan naar een nieuwe woning, dan kan het niet perfect genoeg zijn. Misschien denk je bij het zien van jouw ongeschilderde radiator: "De kijkers snappen heus wel dat die nog geschilderd moest worden en dat ik daar geen tijd meer voor had." Als jij een woning bezichtigt, denk je bij het zien van dezelfde ongeschilderde radiator wellicht: "Dit huis is slecht onderhouden, de bewoners hebben niet eens de moeite genomen om de radiator te schilderen." Begrijp je het verschil?

Links: Radiator niet geschilderd, rechts: Radiator wel geschilderd

Hoteluitstraling

Bij de perfecte uitstraling van een te koopstaande woning wordt vaak gesproken over de "hoteluitstraling". Nee, dat betekend niet dat het pure luxe moet uitstralen en overal zijde lakens op de bedden moeten liggen. Wat zijn jouw eisen als je een hotelkamer binnenstapt waar je gaat overnachten? Een netjes opgemaakt en schoon bed, schone meubelen, vloer en badkamer, frisse handdoeken en zeker geen rommel of kledingstukken van de vorige logé. Laat staan dat er haren in het doucheputje liggen! Er moet niets zijn dat jou herinnert aan de vorige gast, anders heb je liever een andere hotelkamer. Dit geldt ook voor het bezichtigen van een woning. Mensen moeten het gevoel krijgen: "Hier wil ik wel wonen/slapen/verblijven." Er zijn een aantal dingen waarop je moet letten om mensen een goed gevoel te geven over de woning:

Schoon en onderhouden

Het allerbelangrijkste is een schoon en onderhouden huis. Zorg dat alles spik en span is. Geen stof op de meubelen, vloeren goed schoon en vergeet ook het plafond en eventuele spinnenwebben niet. Een schoon huis geeft aan dat het goed onderhouden is. Met de checklisten (link onderaan deze pagina) kun je alle ruimtes nalopen. Bovendien wek je de suggestie dat het geen moeite is om het schoon en netjes te houden. Welke onderstaande badkamer heeft jouw voorkeur?

Persoonlijke spullen

Persoonlijke spullen zijn funest. Denk aan foto's, kleding, schoenen, bijzondere hobby's en verzamelingen. Persoonlijke spullen maken van een woning een thuis. Natuurlijk heerlijk voor jou om overal in jouw woning herinnert te worden aan jouw mooie spullen, maar dat heeft ook effect op de kijker. Persoonlijke spullen in een woning maken een woning persoonsgebonden. De kijker zal voelen dat hij of zij in het huis van iemand anders is, en zich minder goed kunnen voorstellen dat hij of zij hier intrekt. Huisdieren vallen ook onder persoonlijke eigendommen. Hoe lief de hond of kat ook is, als er kijkers komen, dan mag er geen teken van huisdieren zijn. Alleen huisdieren met een buitenverblijf zijn acceptabel, mits het verblijf schoon en onderhouden is.

Puntjes op de i

Als laatste gaan we voor de afwerking van de uitstraling. Als alles schoon en fris is en de persoonlijke spullen weg zijn, dan kunnen de puntjes op de i gezet worden. Dit is echter niet het belangrijkste advies, maar het geeft net een beetje extra. Denk bij de puntjes op de i van de uitstraling aan het neerleggen van extra handdoeken, kaarsen, verse bloemen, vers fruit, mooie sprei en extra kussens op het bed, etc. Ook een aangename geur en temperatuur zullen het goed doen!

Bekijk de verkoopstyling checklisten. Ga naar Verkoopstyling. Of ga naar de Doe-het-zelf pagina's.

Toch liever hulp bij een snelle en optimale verkoop van jouw woning? Bekijk de mogelijkheden en tarieven van Woonstijladvies.

Hoteluitstraling Verkoopstyling Woningverkoop DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou