Verkoopstyling kleurgebruik

In tegenstelling tot veel andere stylisten ben ik ervan overtuigd dat een kleur of stijl van de woning niet direct van invloed zijn op een succesvolle verkoop van de woning. Gezien de successen die ik in het verleden geboekt heb als verkoopstylist, denk ik dat ik mijn standpunt wat dit betreft voldoende bewezen heb. Geloof me dat het echt niet belangrijk is of de kleuren van de meubelen licht of donker zijn en of de wand in de woonkamer limegroen of paars is. Waar het om gaat is het complete plaatje en de totale uitstraling van de woning. Zolang het interieur rust en ruimte uitstraalt is het goed. Uiteraard is kleurgebruik daarbij wel van belang! Vandaar dat ik graag wat tips geef qua kleurgebruik voor een goede woningpresentatie.

Geen nieuwe meubelen

Mijn advies is dan ook om geen nieuwe meubelen aan te schaffen. Dit is echt zonde van de moeite, tijd en geld. Wel is het verstandig te gaan kijken naar de balans van de kleuren in de woning en de kleuren van de accessoires en aankleding. Om dit duidelijke te maken zal ik een aantal voorbeelden laten zien.
In de onderstaande foto's zijn openslaande deuren te zien naar een balkon. Een slaapkamer met openslaande deuren naar een balkon is natuurlijk een enorm pluspunt voor de ruimte. In de eerste foto zijn blauwe gordijnen opgehangen. In de rechter foto zijn de gordijnen weggehaald. Door de gordijnen komt het pluspunt van deze ruimte niet ten goede, doordat de opening naar het balkon juist kleiner oogt. De nadruk ligt teveel op de gordijnen.

Links: met gordijnen, rechts: zonder gordijnen

Natuurlijk zou het beter zijn als het rode houtwerk ook lichter geschilderd zou worden, maar het weghalen van de gordijnen geeft al enorm effect. Het eerste wat je dan denkt is misschien: "Hoe moet je slapen zonder gordijnen?" Uiteraard hoef je niet te slapen zonder gordijnen. Je kunt de gordijnen weghalen voor de foto en als er kijkers komen. Daarna hang je de gordijnen weer op. Natuurlijk kun je de gordijnen ook vervangen voor lichte exemplaren, maar dan moet je weer extra geld uitgeven. De boodschap van dit voorbeeld is dat kleuren ongevraagd lijnen in de ruimte kunnen creëren, die de ruimte kleiner laten lijken. Hoe groter de contrasten in kleuren, hoe kleiner de ruimte wordt. Vandaar dat lichte kleuren en kleurencombinaties vaak goed uitpakken bij de verkoop van een woning. Zo kan een donker kleed bij een zithoek met een lichte vloer, de zithoek kleiner maken. Misschien is het in dit geval verstandig het kleed te vervangen of weg te halen. Onderstaand nog wat voorbeelden:

Donkere vlakken

(Bovenstaande linker foto) Het donkere vlak achter de TV en het donkere kleed op de vloer, benadrukken dit smallere gedeelte van de ruimte. Het kleed weghalen of vervangen voor een lichter exemplaar zou zeker ten gunste komen voor het ruimtelijke effect van de zithoek. Dit geldt ook voor het donkere vlak achter de TV.

Te veel kleuren

(Bovenstaande rechter foto) Zwart-wit met rood. Een prima combinatie, maar uit deze foto blijkt dat overdaad schaadt. Bovendien is het kleed te klein voor deze zithoek. Mijn advies is om het kleed en de rode accessoires weg te halen, zodat alleen de rode wand en rode fauteuil overblijven qua rode kleur. Je zult zien dat het effect veel rustiger en harmonieuzer is.

Rode accenten

(Bovenstaande foto) Wat valt op aan de ruimte op de bovenstaande foto? De rode accenten op de achtergrond. Met deze foto wordt de aandacht naar de ruimte achterin op de foto getrokken. Accentkleuren zijn leuk, maar ook hier geldt dat de accenten de aandacht afleiden van de ruimte. Vooral deze foto is niet geschikt. Waarschijnlijk heb je minder last van de accentkleuren als je werkelijk in deze ruimte zou staan.

Hoe het ook kan

Zithoek bruin en blauw

(Bovenstaande linker foto) In deze zithoek zijn de kleuren wit, bruin en blauw toegepast. Het kleed heeft een goede kleur ten opzichte van de vloer (niet te licht of te donker). De blauwe kleur komt op verschillende manieren en in verschillende tinten in de zithoek terug. Met de combinatie van een aantal planten is een kleurrijke, ruimtelijke en rustige zithoek gecreëerd.

Benadrukken met kleur

(Bovenstaande rechter foto) Deze woonkamer heeft een speels hoogte verschil. Om dit te benadrukken hebben de bewoners het bovenste gedeelte oranje geschilderd. Hierdoor wordt de hoogte van de woonkamer extra benadrukt met een leuk kleuraccent. Als deze wand wit was geweest, had de kamer minder hoog en saai geoogd. Een prima oplossing voor een opvallend kleurgebruik!

Tips op een rij

  • Gebruik naast een witte of lichte kleur maximaal twee kleuren.
  • Hoe meer eenheid in de kleuren, hoe ruimtelijk het effect.
  • Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken.
  • Rustige kleurschema's spreken over het algemeen meer aan. Laat één kleur in meerdere tinten terug komen.
  • Heb je veel kleuren in de meubelen? Houdt de kleuren van de accessoires dan rustig.
  • Let op de lijnen en vormen die je hebt gecreëerd met de kleuren en contrasten in de ruimte. Maken ze de ruimte groter of juist kleiner?

Ga naar Verkoopstyling.

Toch liever hulp bij een snelle en optimale verkoop van jouw woning? Bekijk de mogelijkheden en prijzen van Woonstijladvies.

Ga terug naar de Doe-het-zelf pagina.

Kleurgebruik Verkoopstyling DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou