Wanddecoraties

Jaren hebben we met een schilderij, canvas, spiegel of fotolijst aan de muur genoegen genomen als wanddecoratie. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos en lijkt alleen een schilderij niet meer voldoende te zijn. Veel mensen zijn op zoek naar dat ene bijzondere item dat zij aan de wand kunnen hangen als pronkstuk! Want wat je aan de grote legen vlakken ophangt wordt al snel een eyecatcher van de woonkamer. Wanddecoraties zijn de puntjes op de i of de kers op de taart. Het geeft jouw interieur de finishing touch. Tijd dus voor extra inspiratie om de juiste wanddecoratie te vinden!

Decoratief of functioneel

Voordat je een wanddecoratie gaat kiezen is het verstandig jezelf af te vragen waar het aan moet voldoen. Is de decoratie puur decoratief of moet het ook functionele eigenschappen hebben, zoals opbergruimte in de zin van een wandplank of kastje. Vervolgens bepaal je de locatie van de nieuwe wanddecoratie.

  • Hoeveel ruimte heb je op de muur?
  • Hoe diep mag de decoratie zijn?
  • Wat zijn de meest geschikte afmetingen voor de decoratie?
  • Welke kleuren zouden goed bij deze locatie passen?
  • Welke wanddecoraties passen bij de woonstijl?

Misschien kom je bij het beantwoorden van deze vragen er wel achter dat je voldoende ruimte hebt voor een decoratief en opvallend behang. Zeker bij grote lege vlakken is een behang of muursticker vaak meer geschikt om de ruimte op te vullen dan een enkele wanddecoratie. Let bij het bekijken van de afbeeldingen in deze blog ook eens op de kleuren van de wanddecoraties die vervolgens weer terugkomen in de rest van het interieur. Door terugkomende kleuren is het plaatje compleet!

Behang en fotobehang

Behang doet het altijd goed. Zeker als de ruimte en de wand om meer aankleding vragen. Vooral in de slaapkamer kun je goed uitpakken met prints en afbeeldingen op behang of zelfs fotobehang. In de onderstaande foto's een aantal voorbeelden.

Foto's Woonstijladvies

Decoratief en functioneel

De onderstaande wanddecoraties vangen twee vliegen in één klap. Alle decoraties zijn functioneel en decoratief tegelijk. In de linker afbeelding zijn de wandplankjes in dezelfde kleur als het kleurvlak geschilderd. Dit geeft een harmonieus en kleurrijk geheel. Op de plankjes is ruimte voor foto's en decoraties. Op de middelste foto zijn twee zelfgemaakte steigerhoutenpanelen tegen de wand geplaatst. Ook deze panelen bieden ruimte voor foto's en decoraties. Op de recht afbeelding zijn steigerhoutenplanken tegen de wand bevestigd in het verlengde van de tafel. De planken kleden de ruimte aan, geven lengte aan het plafond en de tafel en bovendien biedt de constructie ruimte voor decoraties en foto's. Alleen maar pluspunten voor deze wanddecoratie.

Foto's Woonstijladvies

Boven de bank

Boven de bank is altijd plaats voor een wanddecoratie. Dat mag ook best een grote wanddecoratie zijn. Je kunt kiezen voor een echte eyecatcher zoals in de onderstaande linker en midden afbeelding. Of juist een grote muurvulling in een rustige kleur, zoals op de rechter foto. Bij het kiezen van een wanddecoratie voor de boven de bank, houd je rekening met een aantal dingen:

  • Kies een groot formaat. Zeker niet te klein. Je kunt ook kiezen voor een twee of drie luik (een wanddecoratie uit twee of drie delen).
  • Let bij de keuze van de vorm op het effect. Een lange lage wanddecoratie geeft lengte aan de bank en de wand, maar kan het plafond ook lager laten lijken. Verticale wanddecoraties kunnen het plafond juist hoger laten lijken. Kies in dit geval voor twee of drie verticale exemplaren.
  • Ook leuk: een ronde of vierkante wanddecoratie.
  • Weleens bedacht dat een wanddecoratie niet recht boven de bank hoeft te hangen? Asymmetrie kan juist speels zijn en volume geven aan de zithoek.

Foto's Woonstijladvies

Andere wanddecoratie ideeën

Ben jij creatief aangelegd en wil je graag iets zelf maken? Wellicht is één van de onderstaande wanddecoraties wel iets voor jou. De linker wanddecoratie bestaat uit kistjes die enorm decoratief zijn en ruimt bieden voor bijvoorbeeld plantjes. Een speelse en natuurlijke uitstraling. Liever iets stoerder? Wat dacht je van een zwarte kleur?
Het paneel in de middelste foto is een houtenpaneel met daarachter een lamp voor een diepte effect in de avond. Het paneel kun je elke keer wijzigen van kleur. Op het paneel kun je ook dingen hangen, zoals de rozetten op dit exemplaar. Creatief, goedkoop en makkelijk te veranderen.
Op de rechter foto zijn borden opgehangen. Erg populair en weer eens wat anders dan een schilderij of fotolijst.

Foto's Woonstijladvies

Nog niet genoeg creatieve ideeën? Misschien is één van de onderstaande ideeën iets voor jou? Bijvoorbeeld een slinger met vlaggetjes of linten. Of een zelf gemaakte wandhanger.

Foto's Woonstijladvies

Voor meer inspiratie met betrekking tot wanddecoratie, bekijk de blog.

Ga terug naar de Doe-het-zelf pagina.

Wanddecoratie DIY Doe-het-zelf Inspiratie Aankleding

Andere interessante blogs voor jou