Wanddecoraties

Jaren hebben we met een schilderij, canvas, spiegel of fotolijst aan de muur genoegen genomen als wanddecoratie. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden eindeloos en anno 2018 lijkt alleen een schilderij niet meer voldoende te zijn. Veel mensen zijn op zoek naar dat ene bijzondere item dat zij aan de wand kunnen hangen als pronkstuk! Want wat je aan de grote legen vlakken ophangt wordt al snel een eyecatcher van de woonkamer. Wanddecoraties zijn de puntjes op de i of de kers op de taart. Het geeft jouw interieur net de laatste finishing touch. Tijd dus voor extra inspiratie om de juiste wanddecoratie te vinden!

Decoratief of functioneel

Voordat je een wanddecoratie gaat kiezen is het verstandig jezelf af te vragen waar het aan moet voldoen. Is de decoratie puur decoratief of moet het ook functionele eigenschappen hebben, zoals opbergruimte in de zin van een wandplank of kastje. Vervolgens bepaal je de locatie van de nieuwe wanddecoratie.

  • Hoeveel ruimte heb je op de muur?
  • Hoe diep mag de decoratie zijn?
  • Wat zijn de meest geschikte afmetingen voor de decoratie?
  • Welke kleuren zouden goed bij deze locatie passen?
  • Welke wanddecoraties passen bij de woonstijl?
    Misschien kom je bij het beantwoorden van deze vragen er wel achter dat je voldoende ruimte hebt voor een decoratief en opvallend behang. Zeker bij grote lege vlakken is een behang of muursticker vaak meer geschikt om de ruimte op te vullen dan een enkele wanddecoratie. Let bij het bekijken van de afbeeldingen in deze blog ook eens op de kleuren van de wanddecoraties die vervolgens weer terugkomen in de rest van het interieur. Door terugkomende kleuren is het plaatje compleet!

Letters en cijfers

Al lange tijd zien we overal letters in het interieur terugkomen. Als losse letters op de muur, maar ook als tekst in de vorm van een muursticker, posters of op een behang. Op de onderstaande linkerafbeelding is een eettafel te zien met op de achtergrond een wanddecoratie van een verzameling letters in verschillende formaten, kleuren en lettertype. Doordat de kleuren terug komen in de eethoek, worden de letters extra benadrukt. Op de rechter afbeelding is een behang met letters en cijfers zichtbaar van "Wall en Deco". De vintage look van het behang maakt deze slaapkamer compleet.

Decoratief en functioneel

De onderstaande wanddecoraties vangen twee vliegen in één klap. Beide decoraties zijn functioneel, de linker voor het opbergen van kleine spullen en de rechter voor het tonen van foto's. Door het gebruik van de kleuren in de linker foto en de aankleding van het trappengat in de rechter foto zijn beide wanddecoraties ook een pluspunt voor de aankleding van de ruimten!

Kinderkamer

Op de onderstaande foto's zijn twee ideeën voor de kinderkamer afgebeeld. De linker is een goed voorbeeld van een functionele wanddecoratie. Het rekje fungeert hier als boekenhouder en rek voor fotolijsten. Doordat de kleuren terug komen op de schilderijtjes op de andere muur ontstaat één geheel. Op de rechter foto is de klok gebruikt als uitgangspunt voor de gehele aankleding van de muur. De gele ronde klok is de zon op deze wandschildering.

Andere wanddecoratie ideeën

Dan kwam ik ook nog een aantal wanddecoraties tegen die ik graag met jullie wil delen omdat ze gewoon mooi en/of origineel zijn! De eerste (linksonder) is een wanddecoratie boven het bed. Boven het bed hangen negen vlakken in verschillende kleuren die weer terug komen in het beddengoed en de rest van de kamer. Echt geweldig! Ik denk dat het gaat om een soort muurstickers. De prints op de vlakken lijken op de prints van Portugese en/of Marokkaanse wandtegels. Zeer geschikt voor een klassieke of romantische woonstijl! De rechter afbeelding is ook geschikt voor deze woonstijlen. Boven de bank zijn rozetten tegen de wand geplakt. Deze rozetten van gips, haal je bij de bouwmarkt en zijn met gewone muurverf in iedere gewenste kleur te schilderen. Vervolgens monteer je deze met montagekit tegen de wand.

Heb je een wat moderne woonstijl maar wil je toch iets warms en sfeervols? Dan is de onderstaande leerlook wanddecoratie van Nappa Tile (linker afbeelding) misschien iets voor jou? Het gaat om een zachte wand met strakke vormen die het effect geeft van een mozaïek wand. In verschillende kleuren verkrijgbaar.
Voor kleine muuroppervlakten zijn de cirkels van de rechter afbeelding ook geschikt voor een moderne woonstijl. De verschillende maten en kleuren geven een speels effect.

Voor meer inspiratie met betrekking tot wanddecoratie, bekijk de blog.

Ga terug naar de Doe-het-zelf pagina.

Wanddecoratie DIY Doe-het-zelf Inspiratie Aankleding

Andere interessante blogs voor jou