Wanden

De basis van een wand bestaat uit bakstenen, beton of hout gecombineerd met gipsen platen. Daaroverheen gaat vaak een smeerlaag van kalk of gips, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Om de wand mooi af te werken, zul je zelf aan de slag moeten of iemand in moeten huren die dat voor je doet. De manier van afwerken is geheel afhankelijk van jouw smaak, het effect dat je wilt creëren en uiteraard het budget.

Er zijn veel manieren om wanden af te werken, maar over het algemeen zien we vooral behang en pleisterwerk als afwerking. In de voorgaande eeuwen werden ook materialen gebruikt, zoals stof of kleden. Tegenwoordig kom je nog weleens een enthousiaste ontwerper of stylist tegen die aan de slag zijn gegaan met stof, panelen of andere materialen zoals metaal of kunststof, maar over het algemeen vinden we in de meeste Nederlandse interieurs pleisterwerk of behang. De meeste nieuwbouwwoningen worden met "behangklare" wanden opgeleverd. Dit betekent dat de wand direct met behang afgewerkt kan worden. Wil je liever verven? Dan is het verstandig de wand eerst te bewerken met een pleisterwerk.

Pleisterwerk

Pleisterwerk is een verzamelnaam van een wandafwerking, waarbij een laag kalk of gips (soms ook gemengd met zand) als laag van enkele millimeters dikte over de basis van de wand wordt aangebracht. De samenstelling van het pleisterwerk bepaalt de uiteindelijke uitstraling en afwerking van de wand. Een wand kan geheel glad gestuukt zijn, wat vaak te zien is in moderne interieurs. Een grove samenstelling van het pleisterwerk kan een spachtelputz zijn. Pleisterwerk kan met een raap (soort groot plamuurmes) op de wand aangebracht en glad gestreken worden. Een snellere manier is het spuiten van het pleisterwerk op de wand. Deze laatste methode is niet voor iedere structuur geschikt. Als het pleisterwerk goed droog en uitgehard is, kan het geschilderd worden in de gewenste kleur. Voor het aanbrengen van pleisterwerk is ervaring vereist voor het mooiste resultaat. Aangezien voor deze manier van wandafwerking een professional ingehuurd moet worden, is deze afwerking niet altijd de goedkoopste. Echter is het resultaat (mits goed uitgevoerd) altijd een goede basis voor ieder interieur en levert het jaren van woonplezier op!

Structuur kiezen

Zoals in de vorige alinea is te lezen, is pleisterwerk in verschillende structuren mogelijk. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Jouw voorkeur: Dit lijkt me de meest eenvoudige om in te vullen. Je houdt van strakke wanden of niet. Misschien vind jij een kleine structuur op de wanden juist veel sfeervoller?
  • Woonstijl: In principe zijn er geen vaste regels wat betreft de wandafwerking en de woonstijl. Wel kun je er over nadenken wat je graag wilt creëren. Glad gestuukte wanden hebben een veel modernere uitstraling dan wanden met een korreltje. Houd je van romantisch en klassiek? Dan is het misschien wel verstandig om voor een (kleine) structuur te kiezen, maar zoals ik al aangaf is dit niet verplicht.
  • Praktische aard: Gladde wanden zijn eenvoudiger te schilderen dan wanden met een structuur. Echter zijn gladde wanden ook kwetsbaarder, doordat een beschadiging op de wand opvallender is. Terwijl een kleine deuk in een wand met structuur nauwelijks tot niet op zal vallen. Misschien is een lichte structuur op de wand in een woonsituatie met kinderen daardoor wel wenselijk.
  • Hoeveelheid licht: Deze laatste factor wordt vaak vergeten. Licht wordt ook op de wanden weerkaatst. Hoe gladder de wand is, hoe meer licht er weerkaatst wordt. Dit betekent dat een wand met een grove structuur sneller donker lijkt en een donker effect geeft in de ruimte. Heb je een woning met weinig direct daglicht of een kleine woning, dan zou ik een niet al te grove structuur aanraden. De structuur op de wand heeft ook invloed op de keuze van de kleur. Een kleur zal op een wand met een grove structuur donkerder lijken dan op een gladde wand.

Links: Spachtelputz, tweede: Grof pleisterwerk, derde en vierde: Afwerking pleisterwerk

Behang

Behang is in verhouding tot pleisterwerk een stuk goedkoper, tenzij je een woning betrekt waarbij de wanden al zijn afgewerkt met een pleisterwerk. Dan is het verven van de wand in de juiste kleur wel goedkoper. Uitzonderingen daargelaten, want exclusief of speciaal behang kan ook prijzig zijn. Daarnaast is een combinatie van behang en pleisterwerk in een ruimte ook goed mogelijk. Waarbij één wand bijvoorbeeld is afgewerkt met behang, en de rest met pleisterwerk.

Er zijn verschillende soorten behang. Allereerst is het belangrijk jezelf af te vragen wat het doel is van het behang. Kies je voor een kleur en design waardoor het behang een wandafwerking op zich wordt, of dient het behang als basis voor de wandafwerking en wordt het daarna nog geschilderd? Vliesbehang, glasvezelbehang en vinylbehang zijn goed te schilderen. Door behang te schilderen, kun je jouw unieke combinatie van reliëf en kleur creëren. Echter is het bij het schilderen van behang altijd goed op te letten dat het behang goed aan de wand is bevestigd. Is dit niet het geval, dan kan het behang loskomen, nadat je het geschilderd hebt.

Behang 1 en 2: Gamma, behang 3: Praxis, behang 4: Karwei

Uiteraard is het eenvoudiger behang te kiezen dat al de juiste kleur of design heeft. Daarin zijn veel verschillende kleuren, patronen en designs mogelijk. Behang heeft lang een goedkoop en oubollig imago gehad, omdat tientallen jaren geleden iedereen voor behang koos, mede door de geringe kosten. Door de komst van nieuwe kleuren, hippe designs en patronen, is behang weer in opkomst. Ook fotobehang en muurstickers kunnen een mooie en unieke eyecatcher zijn voor een ruimte.

Behang en Fotobehang Eijffinger, rechts: Muursticker van Love4deco

Vind meer GRATIS advies op de Doe-het-zelf pagina's. Of ga voor persoonlijk advies. Ik help je graag. Bekijk hier de mogelijkheden of neem direct contact op.

Ben je op zoek naar een unieke wandafwerking? Lees dan deze blog.

Wanden Wandafwerking Behang Fotobehang Structuur Pleisterwerk Spachtelputz DIY Doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou